Actualitzat 24/07/2018 20:10 CET

La mortalitat dels espanyols per calor disminueix malgrat l'augment de la temperatura a l'estiu

Sol, ona de calor, estiu, càncer de pell, parasol, platja, turisme, vacances
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

La mortalitat dels espanyols atribuïble a la calor ha registrat una tendència a la baixa malgrat l'augment de les temperatures estivals, segons un estudi coordinat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

La investigació, publicada a 'PLoS Medicine', ha analitzat les temperatures i les defuncions diàries registrades en 47 capitals de província espanyoles en els estius compresos entre 1980 i 2015, ha informat l'ISGlobal --institució impulsada per la Fundació La Caixa-- en un comunicat.

Els resultats revelen l'existència de dues tendències oposades: un augment progressiu de la temperatura estival mitjana a raó de 0,33 graus per dècada, i un decreixement gradual del risc de mortalitat associada a la calor.

Tots dos factors, considerats en conjunt, han suposat una lleu disminució de la mortalitat atribuïble a la calor, de l'ordre de mitjà percentual per dècada.

"Se sol donar per descomptat que el canvi climàtic anirà acompanyat d'un augment en la mortalitat associada a la calor, especialment en societats en què l'edat mitjana de la població és cada vegada major. No obstant això, en el nostre estudi observem que no ha de ser necessàriament així si al mateix temps es dona, com en el cas d'Espanya, un descens general i sostingut de la vulnerabilitat a les temperatures moderades i extremes", ha dit el primer autor de l'estudi i investigador de l'ISGlobal, Hicham Achebak.

L'investigador de l'ISGlobal Joan Ballester ha assegurat que la societat espanyola és menys vulnerable a la calor "gràcies a una adaptació de la societat a les temperatures elevades i també al desenvolupament socioeconòmic experimentat durant les últimes dècades", amb factors com les millores al parc d'habitatges i la popularització de l'aire condicionat.

No obstant això, ha afegit Ballester, desconeixen si "aquesta tendència a la baixa es mantindrà en cas que el canvi climàtic s'aguditzi en el futur".

CAUSES RESPIRATÒRIES

La tendència general a la baixa observada tant en mortalitat atribuïble a la calor com en vulnerabilitat enfront de temperatures elevades quanta amb una gran excepció: les morts per causes respiratòries, que no han deixat d'augmentar des de 1980, sobretot en el cas de les dones.

"L'envelliment de la població i l'increment en la incidència de determinades malalties cròniques són algunes de les causes que podrien explicar aquesta tendència", ha assegurat Achebak.

L'anàlisi segregada per sexes ha permès observar l'existència d'una bretxa de gènere, ja que les morts atribuïbles a la calor són més altes en el cas de les dones que dels homes, així com també la seva vulnerabilitat a temperatures moderades i extremes, encara que aquesta bretxa s'ha reduït en magnitud.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés