Publicat 20/08/2021 21:46CET

Mor a Sevilla una de les persones ingressades per infecció de virus del Nil Occidental

Archivo - Arxivo - Un treballador durant les tasques de fumigació contra els mosquits causants del virus del Nil a Còria del Riu
María José López - Europa Press - Archivo

SEVILLA, 20 ago. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia ha informat aquest divendres de la mort d'una de les dues persones de Còria del Riu (Sevilla) hospitalitzades per infecció de meningoencefalitis per Virus del Nil Occidental, tractant-se d'una dona de 73 anys d'edat que sofria patologies prèvies greus i que estava ingressada al Hospital Universitario Virgen del Rocío.

Segons està establert en els punts 7 i 10 del Programa de Vigilància i Control Integral de Vectors de la Febre del Nil Occidental (FNA), la Conselleria ha convocat per dimarts que ve al Comitè de direcció previst en aquests punts.

A dia d'avui hi ha infectades altres dues persones per meningoencefalitis per Virus del Nil Occidental, una persona més de Coria del Río també ingressada i una veïna de Villamanrique de la Condesa de 63 anys d'edat que no està ingressada i es recupera a casa seva després de ser-li detectat el virus. Cap de les dues persones de Coria ingressades estava en una Unitat de Vigilància Intensiva (UCI), segons precisava la Conselleria a l'hora d'informar d'aquests casos.

Precisament el passat 30 de juliol, l'alcalde de Coria del Río, Modest González, avisava que les mostres recollides per l'Estació Biològica de Doñana-CSIC als arrossars del Bajo Guadalquivir haurien detectat en exemplars de mosquit de la zona "una càrrega vírica d'intensitat equiparable a la del brot del 2020".

ELS MOSQUITS I EL BROT DE 2020

Així, alertava de la "proliferació de mosquits" transmissors del virus del Nil Occidental, després que el brot de 2020 se saldés amb un total de 76 casos, --40 confirmats i 36 probables--, figurant 71 d'aquests casos a Andalusia i cinc a Extremadura. Dins dels 71 casos andalusos, la província de Sevilla va acaparar 57 de tals casos, especialment a l'àrea de Coria i Puebla del Río, incloent quatre morts; i 14 casos van correspondre a la província de Cadis incloent tres morts.

Enfront d'això, la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia esgrimeix la creació d'un grup d'experts en el control de mosquits comptant amb personal del CSIC, del Servei de control mosquits de la Diputació de Huelva, de la Universitat de Còrdova i tècnics de la Junta d'Andalusia dels organismes implicats (sanitat animal i control fauna silvestre).

Seguint les directrius d'aquest grup, així com les promulgades per l'ECDC per a programes de control davant FNO, es va elaborar el Programa de Vigilància i Control Integrat de Vectors de la Febre del Nil Occidental, que parteix de l'elaboració d'un mapa de risc, en el qual se superposen diferents capes, com a existència de zones d'aiguamolls, règim de pluges, règim de temperatures, i detecció de mosquits culex i de virus en anteriors temporades.

ELS PLANS MUNICIPALS I LES REACCIONS

En aquest programa s'estableix la necessitat que cada municipi amb nivell de risc 2 o superior realitzi un Pla Municipal de control i vigilància, amb el que "es va procedir a notificar individualment a cadascun d'ells aquesta necessitat, enviant el programa que estableix els punts que han de tenir-se en compte en la seva elaboració i execució, sent posteriorment avaluats pels tècnics de les delegacions territorials".

En aquest sentit, els ajuntaments de la Puebla del Río, Coria del Río i Isla Mayor, localitats de l'àrea del focus de contagis de 2020, avisaven directament que el citat programa autonòmic fa recaure sobre els municipis "tota la tasca" i costos dels treballs de prevenció malgrat tractar-se d'un "problema supramunicipal". En la controvèrsia que enfronti a aquests ajuntaments amb la Junta d'Andalusia, cadascuna de les parts esgrimeix informes tècnics contradictoris uns amb uns altres, respecte a l'atribució de la competència relativa a l'assumpció d'aquestes tasques i el pagament de les mateixes.

MOSTREIG D'EQUINS

D'altra banda, la Junta esgrimeix que s'ha treballat en coordinació amb els tècnics de Sanitat Animal, per incrementar els punts de mostreig d'equins i situar-los estratègicament a les àrees de risc, un mostreig utilitzat com a "balises" que avisen de la presència i circulació del virus, sent aquest any el mostreig "avançat des del mes de maig".

També s'està treballant per finalitzar la implantació d'una vigilància entomológica autonòmica, que permeti detectar la circulació de mosquits del gènere culex, el possible augment i la circulació del virus en ells.

A més, "després de detectar la primera presència del virus aquest any, així com l'augment de les poblacions de culex; la Conselleria de Salut i Famílies, va donar trasllat d'aquesta informació als municipis afectats per intensificar les mesures de control i executar els plans municipals", segons la Junta.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés