Publicat 5/3/2020 15:22:17 +01:00CET

Mor l'uròleg Josep Maria Gil-Vernet Vila, pioner del trasplantament d'òrgans

Josep Maria Gil-Vernet Vila
@JAUMEPADROS

BARCELONA, 5 mar� (EUROPA PRESS) -

L'uròleg Josep Maria Gil-Vernet Vila, pioner del trasplantament d'òrgans, s'ha mort aquest dijous al matí als 97 anys, ha informat el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, en un apunt a Twitter.

L'uròleg era internacionalment reconegut i autor del primer trasplantament d'òrgan de l'Estat, de ronyó, i posteriorment d'uns altres --també el primer del món en dur a terme un trasplantament de testicle i el primer en fer un trasplantament de pàncrees de l'Estat--.

Nascut a Barcelona el 1922 en el si d'una família de metges, es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB) el 1947 i es va doctorar 'cum laude' per la Universitat de Madrid el 1951.

Va ser nomenat cap del Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, i en col·laboració amb el nefròleg Antoni Caralps va dur a terme el primer trasplantament de ronyó a Espanya el 1965.

Després de jubilar-se dels seus càrrecs al Clínic als 65 anys, va continuar treballant a la Clínica Teknon de Barcelona i en altres institucions sanitàries catalanes.

Va ser nomenat professor emèrit de la UB, va ser docent també de l'Autònoma de Barcelona (UAB) i acadèmic de nombre de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina el 2008.

En un altre apunt a Twitter, la Societat Catalana d'Urologia ha lamentat la pèrdua d'aquesta "figura cabdal de la urologia catalana", i ha destacat el seu paper com a impulsor del trasplantament renal.

el més llegit

 1. 1

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 2. 2

  Josep Bargalló: "Totes les escoles acolliran els alumnes de famílies que ho necessitin"

 3. 3

  Sánchez espera reprendre al juliol la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya

 4. 4

  Detingut l'home que presumptament ha matat la seva parella a Esplugues (Barcelona)

 5. 5

  L'Ajuntament de Barcelona és la institució "millor valorada" durant la pandèmia