Publicat 24/7/2019 20:26:24 +02:00CET

Mor l'actor Rutger Hauer als 75 anys, conegut pel seu paper de replicant a 'Blade Runner'

   L'actor Rutger Hauer en una escena de 'Blade Runner' (1984)
LADD COMPANY - Archivo

MADRID, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

L'actor holandès Rutger Hauer, mundialment conegut pel seu paper de replicant en una de les obres mestres de la ciència ficció, 'Blade Runner', del director Ridley Scott, ha mort als 75 anys després d'una breu malaltia.

La mort de Hauer es va produir el 19 de juliol a la localitat de Frisian Beetsterzwaag, a la província de Friesland, dels Països Baixos, i dimecres passat va tenir lloc el seu funeral en la més estricta intimitat, segons ha informat la família de l'actor al diari 'De Telegraaf'.

L'actor holandès va aconseguir el seu màxim prestigi interpretant Roy Batty en la pel·lícula 'Blade Runner' (1982) i per al record quedarà la frase 'Jo he vist coses que vosaltres no creuríeu...', amb què arrencava el monòleg final, la seqüència més recordada de la pel·lícula de Ridley Scott.

Després d'aparicions en diverses sèries de televisió, el seu salt a la fama es va produir en la dècada dels 80 amb la pel·lícula 'Falcons de la nit', de Bruce Malmuth, on s'enfrontava a Sylvester Stallone.

Va aconseguir un Globus d'Or en 1988 pel seu paper en 'Escape from Sobibor', i va ser nominat en 1994 per 'Fatherland', a més d'aconseguir un Lleó d'Or en el Festival de Cinema de Venècia per 'La llegenda del sant bevedor', entre molts altres premis.

Amb més d'un centenar de pel·lícules a les seves esquenes, el polifacètic actor ha participat també en grans èxits comercials com 'Lady Halcon', 'Batman Begins' i 'Sin city'.

Més recentment, ha treballat a 'Samson' (2018), de Bruce Macdonald, '24 hores per viure' (2017), de Brian Smrz, i 'Valerian i la ciutat dels mil planetes' (2017), de Lux Besson. Darrere de la càmera ha dirigit també curtmetratges, com 'The Room' i 'Starfish Tango'.