Actualitzat 11/06/2014 14:28

Montserrat Roig i un text científic centren l'examen de català de la selectivitat

Estudiantes en la Selectividad 2014
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

Un fragment de 'Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen', de Montserrat Roig, i el text científic 'Per què no orinin els ocells?' de 'Els perquès de Mètode', d'Albert Masó, han centrat la prova de Llengua catalana i literatura de la selectivitat d'aquest dimecres.

Es tracta del segon examen que realitzen en la primera jornada de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) a Catalunya, en què s'examinen 31.000 estudiants, després d'haver fet el de Llengua castellana i literatura a primera hora: "L'examen de català era més llarg que difícil", ha precisat Enric a Europa Press, i, en general, els estudiants no han notat una especial diferència de nivell entre català i castellà.

A un altre estudiant li ha semblat una mica més senzilla la prova de català perquè en la de castellà es feien preguntes de "temes teòrics" apresos a classe, la qual cosa requeria més estudi, i també ha destacat que la part dels pronoms li ha anat bé perquè està acostumat a utilitzar-los.

En relació amb el text A, els joves s'han enfrontat amb preguntes de comprensió lectora, com explicar com Montserrat Roig descriu les tres germanes protagonistes, a més de proposar adjectius que sintetitzin expressions del fragment; escriure el referent d'alguns pronoms, i indicar el posicionament del narrador.

Sobre l'escrit B, han respost preguntes de comprensió lectora de 'verdader' o 'fals'; han proposat sinònims d'expressions que apareixen al text; han escrit referents de pronoms i, a diferència de la primera opció, han hagut de redactar la informació principal en un màxim de 40 paraules.

Com a lectures prescriptives, tant a l'opció A com a la B hi han sortit 'El cafè de la granota', un compendi de 14 relats curts de Jesús Moncada, i l'obra de teatre 'El cafè de la Marina', de Josep Maria de Sagarra, sobre els quals han fet un resum i preguntes a contestar 'verdader' o 'fals'.

INTERÈS A LES CIÈNCIES

Alguns alumnes s'han decantat per l'opció B perquè abordava temes científics que els interessen, com en Carles, que vol estudiar Matemàtiques, ja que han hagut de redactar un text de com a mínim 80 línies a partir d'una "pregunta personal" sobre la seva percepció sobre les ciències naturals, com els agrada estudiar-les i si tenen curiositat per certs fenòmens.

"M'agrada més l'àmbit de les ciències i he pensat que podia fer una redacció més bona", ha assenyalat la Mar, una altra estudiant que ha afegit que el nivell de la resta de preguntes era semblant a les dues opcions, per la qual cosa ha preferit la B per lluir-se més.

En canvi, els que han apostat per l'examen A, han fet una redacció de com a mínim 80 paraules en què havien d'explicar actituds que haguessin viscut com a observadors que fossin com les descrites en el text sobre ser víctima de les maledicències dels altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés