Montero reclama que Itàlia permeti el desembarcament de l'Open Arms "al port més segur"

Publicat 13/8/2019 13:46:27CET
La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, atenent a la premsa després  de visitar  la  Zona Franca del port de Sevilla.
EDUARDO BRIONES EUROPA PRESS

SEVILLA, 13 ago. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha insistit a reclamar que Itàlia permeti el desembarcament dels immigrants que continuen a bord del buc de l'ONG Proactiva Open Arms davant les costes de Lampedusa.

"La nostra petició és que vagi al port més proper i segur i que es puguin atendre aquestes persones", ha assenyalat Montero en declaracions als periodistes a Sevilla, perquè, "posteriorment, la Unió Europea (UE) distribueixi les persones als llocs que consideri convenients".

Pel que fa al paper de lideratge d'Espanya en aquest repartiment, la ministra en funcions ha considerat que "no correspon" al Govern espanyol, encara que ha subratllat que sí que ho ha fet quan hi ha hagut "qualsevol vaixell, amb bandera espanyola o no, en el perímetre d'Espanya". "En aquest cas, correspon a Itàlia donar resposta", ha destacat.

Així, ha recordat que "la resposta a la immigració o és col·lectiva o no és resposta" perquè "cap país en solitari no pot abordar un assumpte tan important, tan greu i amb tantes derivades".

En ser preguntada sobre la diferència entre aquest cas i el de l'estiu passat amb el buc de salvament marítim Aquarius que va desembarcar a València, Montero ha assenyalat que el Govern central va posar, en aquella ocasió, "en el primer pla de la política europea un problema que fins llavors estava sent negat i ocultat".

"Espanya ha estat un dels impulsors d'aquest debat a nivell europeu, intentant que el nou marc financer atengui aquests problemes, faci inversions en centres d'internament i en els entorns en els quals estan de manera transitòria", ha assenyalat. "En aquell moment el paper d'Espanya va ser crucial perquè Europa prengués consciència d'un problema tan greu i amb dimensions tan importants", ha subratllat.

Preguntada sobre la possible petició d'asil a Espanya per acollir 31 immigrants, la ministra en funcions ha recordat que per poder sol·licitar-lo "cal tenir legitimitat jurídica i que el capità no la té". "Cal seguir els procediments, en qüestions d'immigració i asil la legalitat i els convenis internacionals s'han de respectar", ha advertit.