Publicat 27/1/2014 17:34:17 +01:00CET

Molina Foix i Luis Cremades rememoren la seva relació en els anys 80 a 'El invitado amargo'

Vicente Molina Foix y Luis Cremades
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

Els escriptors Vicente Molina Foix i Luis Cremades han presentat aquest dilluns 'El invitado amargo', una novel·la escrita a dues veus que narra la història amorosa que tots dos van compartir a l'Espanya dels anys 80.

A la presentació del llibre aquest dilluns, Molina Foix ha comentat que la idea per al llibre va sorgir quan, el gener del 2013, uns lladres van entrar a robar a casa seva i, enmig del desordre, va trobar les cartes que es van intercanviar Cremades i ell fa 30 anys.

Molina Foix ha explicat que tots dos s'han alternat els capítols, que han escrit per separat, cosa que ha estat "un ping pong permanent", ja que tots dos havien viscut els mateixos fets però no sabien com els relataria l'altre.

És per això que ha posat èmfasi que el llibre és inusual perquè narra una història amorosa pels dos afectats, però que l'"amor és cosa de dos", per la qual cosa té sentit.

De fet, tots dos han admès que els seus records no coincideixen i que han hagut de sortejar aquest escull, ja que segons ha recordat Molina Foix "el record es filtra a través de la imaginació".

L'escriptor ha reconegut que han seguit un patró semblant al del fulletó, perquè rebien i llegien els capítols de l'altre des de la intriga de no saber que és el que hauria escrit.

HONESTEDAT

Cremades ha explicat que ha estat "honest però delicat" a 'El invitado amargo', ja que ha intentat dir la veritat sense extralimitar-se sobre una història d'amor que ha qualificat d'iniciàtica per a ell, ja que llavors tenia uns 20 anys i Molina Foix uns 36.

Ha afirmat a més que ha descobert la literatura com a responsabilitat, i que en el llibre ha intentat jugar amb la bellesa estètica de les formes literàries però amb la responsabilitat de ser honest amb el contingut.

VICENTE ALEIXANDRE

El relat de Molina Foix i Cremades incorpora figures conegudes del panorama literari espanyol dels anys 80, com és la del guanyador del premi Nobel de literatura del 1977, Vicente Aleixandre.

Molina Foix ha presentat Aleixandre a Cremades, i segons l'autor "era com un pare i un confessor" per a ells, per la qual cosa actua com a tercer protagonista en el llibre.

També apareixen altres noms cèlebres, com pot ser Francisco Umbral, que segons els escriptors són "personatges figurants" en la seva vida, que són els protagonistes.

Vicente Molina Foix és autor de multitud d'obres, entre les quals destaquen 'El abrecartas' --Premi Nacional de Narrativa--, 'El Vampiro de la Calle México' --Premi Alfonso García Ramos--, i 'La Quincena soviética' --Premi Herralde.

Cremades és autor de tres llibres de poesia --'El animal favorito', 'Los límites de un cuerpo', i 'Colgados'--, així com d'assajos i textos tècnics, i s'estrena com a escriptor de prosa en aquesta novel·la.

el més llegit

 1. 1

  Lleida registra 19 ingressos de positius per covid-19

 2. 2

  Quatre detinguts per voler matar dos veïns de Tarragona mitjançant un sicari

 3. 3

  La Plataforma per la Llengua demana a TV3 que "s'aturi la castellanització" de la cadena

 4. 4

  Detectat un brot amb cinc positius a Matadepera

 5. 5

  Matadepera (Barcelona) suspèn els actes públics després de detectar dos positius més