Publicat 11/02/2019 14:06

El MNAC i l'Hospital Vall d'Hebron impulsen nous tractaments a través de l'art

P.Serra, L.Borrs, A.Vergés, V.Martínez i J.A.Ramos-Quiroga
EUROPA PRESS

Diverses dones refugiades i immigrants amb estrs posttraumtic provaran una terpia

BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus s'han unit per impulsar nous tractaments a través de l'art, el primer d'ells en el terreny de la psicologia a una trentena de dones d'orígens culturals diversos i amb un quadre d'estrs posttraumtic.

Segons ha explicat en roda de premsa aquest dilluns el cap del servei de Psiquiatria del centre, Josep Antoni Ramos-Quiroga, és un projecte "molt ambiciós", ats que ser la primera vegada que es traci una estratgia amb persones de diferents orígens culturals que han patit traumes per estrs posttraumtic.

Ha concretat que la terpia comenar a finals d'abril i tindr lloc en deu sessions de dues hores cadascuna, unes primeres d'acolliment, unes altres perqu sorgeixin els sentiments inconscients i el relat sobre el trauma pugui ser més clar, alhora que permeti una "interconnexió social entre elles".

En total hi ha 30 pacients seleccionades --la meitat seguiran la terpia a l'hospital, i la resta al museu--, totes elles tenen orígens culturals diversos: refugiades i immigrants, seleccionades d'aquesta manera perqu "més del 70% de dones immigrants arribades a a Catalunya tenen situacions de violncia de gnere".

ESTRS POSTTRAUMTIC

Totes les pacients triades responen a un patró d'estrs posttraumtic després d'haver travessat diversos traumes complexos, com "agressió sexual, maltractament, abús, infarts i cremades greus", que generen situacions d'ansietat que les dones reviuen de manera crnica amb alteracions en el somni i l'estat d'nim, entre d'altres.

Aquesta terpia vol ser una millora nova i innovadora que permeti a les pacients un millor vincle interpersonal, millores en l'estat d'nim i guanyar autoestima, així com incrementar la resilincia davant de futures situacions.

Ramos-Quiroga ha dit que després d'incidir en aquestes pacients, l'hospital est interessat a ampliar la terpia a l'autisme, el TDAH i els nens amb síndrome alcohlica fetal.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borrs, ha subratllat que la cultura té una dimensió social important, fins i tot "guareix o pot ajudar a guarir", i ha celebrat que el projecte incideixi en dones en situació vulnerable i especialment casos de violncia de gnere.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha mostrat el seu convenciment que la cultura ofereix molts beneficis als pacients, i també ha enaltit que el projecte arrenqui amb dones vulnerables: "Les persones no són vulnerables de per sí, sinó que estan vulnerabilitzades per situacions que es troben".

El director del Museu Nacional de Catalunya (Mnac), Pepe Serra, ha lamentat que un 70% de la societat que no només no va als museus, sinó que no sap si li interessen, a causa de la bretxa social: "És la gran revolució pendent".

El gerent del Vall d'Hebron, Vicen Martínez, ha reivindicat que el seu centre és l'hospital públic més gran de Catalunya, amb el pas diari de 45.000 persones, i ha celebrat que aquest projecte és un primer pas molt important d'un conveni general que ha d'incloure un Espai Mnac dins de l'hospital.

D'aquest espai ha concretat que la ubicació ja est triada en un espai suficientment gran, i que mirar de combatre l'estrs amb el que els metges, les famílies i els pacients caminen: "Ser un lloc on baixar a relaxar-se", i on un udio explicar les obres installades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés