Publicat 22/4/2020 12:53:51 +02:00CET

Mitjà defensa que la detecció de casos és "essencial" per començar a desconfinar

L'investigador Oriol Mitjà (Arxiu)
ISGLOBAL/ PAUL MC GINTY - Archivo

BARCELONA, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

L'investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona) Oriol Mitjà ha defensat aquest dimecres que la detecció de casos positius és "essencial" per iniciar el desconfinament durant la pandèmia de cornavirus.

Ho ha explicat en declaracions a 'Planta Baixa' de Tv3 recollides per Europa Press en el marc de l'informe de recomanacions al Govern pel desconfinament gradual a Catalunya i el control de la pandèmia de Covid-19.

Mitjà ha assegurat que s'han de reforçar les mesures de detecció de casos: "Ara podem testar entre 3.000 i 5.000 persones al dia amb les proves PCR de diagnòstic de cornavirus a través del sistema públic. Amb el programa Orfeu podrem fer fins el 15.000 al dia".

L'investigador ha detallat que l'objectiu és testar a moltes persones i "fer milions de proves en les properes 16 setmanes" amb tres onades: 30.000 test serològics, 1.5 milions de test PCR i 6 milions serològics.

"Si el nombre de casos, la capacitat de les unitats de cures intensives (UCI) i la capacitat de diagnòstic es mantenen per sobre del llindar establert durant més dues setmanes podrem progressar en el desconfinament i avançar en les cinc fases. Hem de ser previnguts", ha explicat.

Les cinc fases de desconfinament segons l'informe: primer les persones sanes poden anar a treballar, segon es desconfinen col·lectius més susceptibles a les mesures restrictives, tercer l'obertura d'espais amb un aforament de menys de 30 persones, quart s'engeguen escoles i equipaments culturals i esportius; i cinc l'obertura d'aquells espais amb grans concentracions de gent.

Mitjà ha assegurat que esperen que hi hagi rebrots durant el procés de desconfinament pel que ha argumentat que s'haurà de "estar preparat per confinar-se de nou de forma focal i temporal en àrees determinades".

Sobre la mesura impulsada pel Govern central per relaxar les mesures de confinament entre els menors de 14 anys, Mitjà ha explicat que li sembla "necessari aquest desconfinament controlat i segregat entre els col·lectius més susceptibles".