Actualitzat 31/03/2017 06:20 CET

Millorar l'adherència a tractaments evitaria 8.700 morts de malalts cardiovasculars

Farmaindustria proposa un pla tècnic de millora a l'adherència del tractament

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

Millorar del 56% al 66% l'adherència a tractaments en malalties cardiovasculars, que és la primera causa de mort a Espanya, evitaria 8.780 morts i tindria un estalvi directe de 74,6 milions d'euros, segons ha explicat aquest dimecres en roda de premsa a Barcelona el director general de Farmaindustria, Humberto Arnés.

Són càlculs elaborats a partir del model sobre l'impacte econòmic-sanitari desenvolupat en el Pla d'Adherència al Tractament impulsat per Farmaindustria, amb la participació de societats científiques metgesses, farmacèutiques, infermeria, representants de pacients i experts, que es traslladarà a les autoritats sanitàries per ajudar a combatre aquest problema de salut pública.

El pla tècnic, que desplega 18 iniciatives amb 26 accions, ha estudiat les quatre patologies amb una prevalença més alta respecte a la carència d'adherència al tractament: la malaltia pulmonar obstructiva crònica (Mpoc), la diabetis tipus 2, la malaltia cardiovascular i la depressió major.

Si es millora en deu punts l'adherència en el cas de la Mpoc --és del 41%-- s'estalviarien 10.349 morts i 80,5 milions d'euros; en el cas de la diabetis tipus 2 la despesa evitable seria de 367,3 milions, i en relació amb la depressió major, aquesta millora percentual estalviaria 15 milions d'euros, segons les dades recollides en el Pla.

Un estudi fet a 1.400 pacients crònics de tot Espanya encarregada per Farmaindustria ha conclòs que el 50% dels enquestats afirmava que no funcionava adequadament el seu tractament, fet que es deu a molts factors: el coneixement de la malaltia, la relació mèdica-pacient, la durada del tractament, entre d'altres raons.

El director del Departament de Relacions comunitats, José Ramon Luis-Yagüe, ha indicat que la iniciativa té tres nivells: incloure en els plans de salut la visió de la problemàtica de falta d'adherència; utilitzar la recepta electrònica per fer seguiment de l'adherència, i donar instruments que identifiquin millor els pacients afectats en la consulta.

PLA APLICABLE

Humberto Arnés ha considerat que el pla és una proposta "integradora, transversal i pragmàtica" que ha implicat a tot el sector amb la finalitat que sigui un instrument aplicable i rigorós que millori l'adherència al tractament i la qualitat assistencial dels pacients.

"Ens sentim compromesos amb el sistema públic de salut i implicats amb la salut dels pacients", ha expressat Arnès, en agregar que Farmaindustria té capacitat per coordinar recursos per portar a terme una iniciativa així.

La secretària de la Plataforma d'organitzacions de pacients, Esther Sabando, ha destacat que l'adherència és "molt important" a l'hora de veure com es controla la malaltia, i ha avisat que es tracta d'un problema seriós.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés