Publicat 30/03/2021 20:38CET

Una millor planificació urbana evitaria morts per contaminació, segons una experta d'ISGlobal

Archivo - Arxivo - Núvol de contaminació a l'àrea metropolitana de Barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

Tamara Iungman planteja millorar l'accessibilitat a àrees verdes i promoure el transport públic

BARCELONA, 30 mar� (EUROPA PRESS) -

La investigadora Tamara Iungman, de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal, impulsat per la Fundació La Caixa), ha advocat per una "millor" planificació urbana i del transport per evitar morts prematures per contaminació.

Ho ha explicat en declaracions a Europa Press en relació a l'estudi publicat a 'Environmental Research' i del que n'és la primera autora: s'identifica que l'"incompliment" de les recomanacions internacionals en contaminació atmosfèrica, soroll, calor i accés a espais verds s'associa amb 1.037 morts prematures anuals a la ciutat de Barcelona i amb 902 a Madrid.

Per això, Iungman ha recomanat que en aquestes ciutats es promogui l'ús del transport públic, es desincentivi l'ús del transport privat i es millori l'accessibilitat a les àrees verdes.

La investigadora argumenta que aquests espais verds tenen beneficis vinculats a una reducció de la contaminació de l'aire, del soroll i de la calor, a més de "promoure l'activitat física, millorar la salut mental i generar espais de trobada i integració als barris".

"INEQUITATS AMBIENTALS"

La voluntat de l'estudi era analitzar amb la finalitat de "generar evidències" amb les quals es puguin millorar la planificació urbana i del transport a partir dels valors de contaminació recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb els valors actuals d'ambdues ciutats.

Iungman ha destacat que la novetat de l'estudi és que es va realitzar amb "un enfocament d'inequitats ambientals", i han identificat els grups de població que estan més exposats i són més vulnerables a l'efecte de la mala planificació urbana i del transport.

BARCELONA

Barcelona, en ser una ciutat més compacta i amb el pes econòmic dividit en diversos barris, no va mostrar "grans diferències" i tota la població està en general igualment exposada independentment del nivell socioeconòmic.

No obstant això, la mortalitat atribuïble a la contaminació es nota més a les àrees més desfavorides, "probablement pel pitjor estat de salut general i la múltiple exposició a factors de risc" en aquestes àrees.

MADRID

A Madrid, els veïnats més desfavorits tendeixen a tenir una major exposició a partícules fines i calor que els barris menys desfavorits, mentre que el diòxid de nitrogen i el soroll presenten l'associació inversa.

Segons Iungman, probablement es degui al fet que la població de nivell socioeconòmic més baix resideix en àrees més perifèriques i prop de les àrees industrials, on el cost de vida és més barat, mentre que la població de nivell socioeconòmic mitjà i mitjà alt viuen al centre urbà de Madrid.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés