Publicat 27/9/2019 21:56:31 +02:00CET

Milers de persones es manifesten pel clima a Barcelona: "És una emergència"

20.000 persones es manifesta a Barcelona pel clima.
DAVID ZORRAKINO // EUROPA PRESS

Mobilitzacions per la Vaga Mundial del Clima prenen el carrer en diverses poblacions catalanes

BARCELONA, 27 set. (EUROPA PRESS) -

Unes 20.000 persones, ha informat la Guàrdia Urbana a Europa Press, s'han manifestat durant la tarda d'aquest divendres a Barcelona amb motiu de la Vaga Mundial del Clima: "És una emergència".

El moviment juvenil internacional Fridays For Future, sorgit de les vagues climàtiques que va iniciar l'activista sueca Greta Thunberg, ha convocat la manifestació per reclamar mesures efectives i a llarg termini que garanteixin el dret a la vida davant una emergència climàtica "innegable".

La marxa portava com a pancarta principal 'Justícia climàtica ja, és una emergència' i l'han secundat més de 300 entitats, organitzacions i sindicats, com Greenpeace, la PAH, la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelon (FAVB), CC.OO. i UGT de Catalunya, IAC i CGT.

Ha començat sobre les 18.00 hores en Jardinets de Gràcia i ha recorregut el passeig de Gràcia fins a plaça Catalunya, on ha arribat passades les 19.30 hores, on hi ha hagut castellers, concerts i parlaments.

Els manifestants, majoritàriament joves, han clamat durant el recorregut consignes com 'Ni una espècie menys', 'Boti, boti, boti, CO2 qui no boti', 'Visca, visca, visca, la lluita ecologista', 'Què passa, què passa, que contaminen molt!' i 'El planeta no està en venda'.

A la marxa, han acudit el president del Parlament, Roger Torrent; el diputat de JxCat Pep Puig; el portaveu d'ECP, Jaume Asens, i la membre del Secretariat Nacional de la CUP Mireia Vehí, entre d'altres.

Les mobilitzacions pel clima s'han succeït en altres ciutats de Catalunya, com Girona, Lleida, Tarragona, Igualada, Manlleu, Mataró, Mollet del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Sabadell, Piera (Barcelona), Palamós (Girona) i Reus (Tarragona).

MANIFEST

Fridays for Future Barcelona ha alertat en un manifest que solament queden 11 anys per reduir en un 50% les emissions de gasos d'efecte hivernacle i evitar que la crisi sigui "irreversible".

"Aquesta situació és conseqüència directa del nostre sistema extractivista i consumista, que prioritza el benefici econòmic a mantenir la vida", ha criticat.

Ha censurat que la humanitat i la biosfera estan sent sacrificades perquè "un reduït nombre de persones pugui continuar acumulant injustament grans quantitats de diners i riquesa".

Fridays for Future Barcelona ha defensat que "tot això es pot canviar ara" i que cal organitzar-se i teixir una xarxa com a forma de resistència davant el sistema.

"La crisi ambiental ens brinda la possibilitat de construir una societat on càpiga la justícia i la solidaritat, i convertir la política en un acte d'amor per a la gent, la Terra i la vida", ha afegit.