Actualitzat 13/06/2014 13:12

Milers d'immigrants arrelats a Catalunya, en perill d'irregularitat "sobrevinguda" per l'atur

Presentación de la Memoria 2013 de Amic-UGT de Catalunya
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 Jun. (EUROPA PRESS)

Milers d'immigrants arrelats a Catalunya estan en perill de caure en la irregularitat "sobrevinguda" perquè l'atur els dificulta renovar els seus papers, segons ha advertit aquest divendres en roda de premsa la directora de l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (Amic)-UGT de Catalunya, Mariana Isla.

   A la llum de la Memòria 2013 de l'entitat, Isla ha destacat que Catalunya ha sabut ser un "bon territori d'acollida per als nouvinguts en moments de bonança", però ara s'enfronta al repte de saber integrar-los social i econòmicament per garantir que viuen en igualtat de condicions i amb les seves necessitats bàsiques cobertes.

   Al llarg del 2013, Amic-UGT de Catalunya va atendre un total de 15.436 immigrants, un 19% més que l'any anterior, sobretot gràcies a l'obertura de sis nous punts d'atenció, fins a oferir cobertura en 39 municipis catalans, la majoria d'ells de l'Àrea Metropolitana.

   El 80% de les persones ateses portava més de cinc anys a Catalunya, el que evidència que la crisi ha frenat els fluixos migratoris: "Ara el repte és integrar socialment una població durament copejada pel context econòmic", ha manifestat el president de l'entitat, David Papiol.

   És precisament aquest col·lectiu el que més preocupa Amic-UGT de Catalunya, tenint en compte que "és molt dramàtic ser un ciutadà normal, portar els teus fills al col·legi i estar establert en la teva llar, i de sobte passar a ser un il·legal perquè t'has quedat en atur i no trobes feina", ha afegit Papiol.

   Del conjunt d'immigrants atesos, el 46% eren d'Amèrica Llatina, el 25% del Marroc i Magreb, el 13% d'Àfrica Subsahariana, el 6% d'Àsia, el 5% de la Unió Europea i el 4% d'Europa de l'Est.

   Gairebé la totalitat d'ells estava en plena edat laboral, entre 25 i 64 anys, però únicament treballava el 40%, dels quals un 7% ho feia en l'economia submergida, sobretot en sectors com el servei domèstic, l'hostaleria i la cura de les persones.

HOMOLOGACIÓ D'ESTUDIS

   Papiol ha explicat que, a més de la irregularitat sobrevinguda, un altre dels aspectes que més preocupa Amic-UGT de Catalunya és l'homologació dels estudis: el 79,8% dels immigrants atesos el 2013 no ho havia fet.

   Ha concretat que el 61% dels usuaris tenia estudis secundaris i el 10% universitaris, i ha apel·lat a les administracions a "aprofitar el potencial productiu real d'aquestes persones amb la promoció del seu reconeixement professional", mitjançant l'homologació dels seus estudis i la valoració del seu bagatge laboral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés