Publicat 10/05/2014 12:11

Michele Serra aprofundeix en la incomunicació entre pares i fills amb "imperfecció" a 'Els cansats'

El ecritor Michele Serra
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

El pensament d'un pare confús, que es veu incapaç de relacionar-se amb el seu fill adolescent, fila la trama de l'última novel·la de l'escriptor i periodista italià Michele Serra, un llibre "imperfecte" perquè construeix les reflexions caòtiques del pare perdut davant del desinterès del fill, segons ha explicat a Europa Press.

La idea del llibre 'Els Cansats' se li va ocórrer farà uns set anys, alhora que la frase final, però li resultava molt difícil escriure'l; de tant en tant construïa fragments, i al final va fer "una gran mandonguilla" amb el material per a entregar-li al seu editor.

Era imperfecte, un xivarri, ha assenyalat l'escriptor amb to alegre, i es va mostrar sorprès quan l'editor li va acceptar l'original per publicar-lo.

Serra ha reconegut que al principi no va creure en ell, però va haver d'admetre que s'equivocava i que la "imperfecció és la virtut del llibre perquè és sincera".

Assegura que molts pares li han comentat que s'han sentit identificats amb l'ansietat del personatge davant de la relació erma amb el seu fill, i ha dit que li va fer molta il·lusió la carta d'un noi jove en la qual s'identificava amb la figura del fill adolescent i reconeixia els defectes que encarnava, però matisava que potser la seva generació seria més intel·ligent perquè aniria més lluny.

Entre rialles ha manifestat que a causa de la seva vanitat com escriptor espera que l'èxit del llibre es degui a la seva habilitat narrativa, però ha afegit que ha estat alliberador per als pares adonar-se que no és un problema personal, sinó social; "mal de molts, consol de boigs", ha liquidat amb un somriure.

TECNOLOGIA

El títol original en italià, 'Gli sdraiati', es podria traduir també com "els estirats", segons ha aclarit l'autor, i faria referència al costum dels adolescents de connectar-se al món a través d'Internet entre els llençols del seu llit o entre els coixins del sofà, a diferència dels "erectes" homes adults.

Serra ha expressat que el conflicte entre pares i fills ha existit sempre, però que es movia en un mateix pla; sense anar més lluny, ell i el seu pare discutien per motius polítics, ja que el seu progenitor era de dretes i ell era d'esquerres, però ha insistit que les baralles es fonamentaven en els fets que rebien a través dels mateixos mitjans de comunicació.

La diferència cultural i antropològica entre generacions, la bretxa generacional, és molt més gran actualment, ha remarcat Serra, ja que els joves, entre els quals es troben els seus fills, "estan en una altra dimensió, viuen en un país nou", fet que dificulta la comunicació.

De fet, el pare del llibre "sospita que la hiperconnectivitat dels joves els torna autistes i dificulta la socialització", i ha explicat que per a ell, les xarxes socials són més bé una paradoxa, perquè més aviat són egoistes, ja que són un mirall del fenomen 'selfie'.

De totes maneres, s'ha mostrat optimista, ja que encara és massa aviat per saber com afecta el fet d'estar hiperconnectat als joves, però ha assenyalat que espera que els fills aprenguin a navegar sense perdre's, que tinguin el seu criteri i que, per sobre de tot, "siguin feliços".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés