Actualitzat 14/03/2021 13:08 CET

La metròpolis de Barcelona demana contemplar el "cost real de la vida" en les polítiques públiques

Archivo - Arxiu - Imatge d'arxiu d'una dona sortint d'un supermercat.
Carlos Castro - Europa Press - Archivo

Els catalans paguen un 7,6% més que la resta de l'Estat per la mateixa cistella de la compra

BARCELONA, 14 mar? (EUROPA PRESS) -

La metròpolis de Barcelona ha instat a tenir en compte el "cost real de la vida" en el disseny de les polítiques públiques, sobre la base dels resultats d'un estudi de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB).

L'informe 'El cost de la vida a les comunitats autònomes, àrees urbanes i ciutats d'Espanya' indica que ciutats com Barcelona i Madrid passen a tenir menys renda familiar disponible de la que es considera amb els indicadors actuals.

En concret, l'anàlisi s'ha dut a terme a partir del nivell de preus de cada territori i dels indicadors de renda de les llars i del preu de lloguer dels habitatges a les comunitats autònomes i les àrees metropolitanes.

"Allò que ja se sabia, s'ha evidenciat, i s'ha posat de manifest com els territoris de l'Estat que es consideren més rics no ho són tant", ha conclòs l'estudi, que ha demanat a les administracions públiques tenir en compte el nivell de vida en les polítiques públiques.

Aquest estudi l'ha elaborat un equip d'acadèmics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Universitat Pompeu Fabra (UPF) juntament amb investigadors d'altres institucions com l'Ajuntament de Barcelona, l'IERMB i l'OCDE.

COST DE LA COMPRA

Segons l'IERMB, en aplicar aquesta nova metodologia, entre Madrid i Extremadura hi ha una diferència de gairebé 30 punts percentuals en cost de la vida: per comprar una mateixa cistella de productes, a Madrid es necessita un 15,7% més, i a Extremadura es necessita un 13,6% menys que la mitjana espanyola.

Catalunya se situa en segona posició i, per tant, a la seva població la mateixa compra li surt un 7,6% més cara que a la resta de l'Estat, un patró que també es repeteix en la majoria de ciutats importants del país.

"Si volem igualar el poder de compra de les famílies d'unes i d'altres ciutats hauríem de compensar la població amb un cost de vida superior amb una renda més elevada", ha conclòs el document.

L'IERMB ha explicat que ara com ara l'estadística oficial d'Europa i d'Espanya no té en compte els diferents nivells territorials de preus per calcular indicadors com la renda familiar disponible i el risc de pobresa.

POLÍTIQUES "REALISTES I JUSTES"

Per això, els investigadors han considerat que les administracions haurien de tenir en compte el nivell de preus de cadascun dels territoris, de manera específica, per dissenyar polítiques socials "més realistes i justes".

En aplicar el cost de la vida, es modifica el ránquing de les comunitats en termes de la renda familiar disponible per càpita, i Catalunya passa de ser la tercera amb més riquesa a la sisena, passant dels 13.338 euros de renda familiar disponible als 12.398 euros.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés