Publicat 10/05/2019 17:36

Metges veuen "clau" l'inici rpid de la terpia contra el VIH

Una nueva estrategia de vacunación contra el VIH 'dispara' el sistema inmunológico
DR. JACOB T. MARTIN, KOCH INSTITUTE

BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

Mdics experts en malalties infeccioses han coincidit a destacar com a pea "clau" l'inici rpid de la terpia contra el VIH per al tractament de la malaltia, han ressaltat en el marc de la Jornada 'Connectem amb la innovació en el VIH', que s'ha celebrat aquest divendres a Barcelona organitzada per Gilead Sciences.

Comenar el tractament de manera rpida, sense necessitat que les persones amb VIH modifiquin el seu estil de vida, contribueix a aconseguir abans una crrega viral indetectable, millora el control de la infecció i estudis recents han demostrat que pot reduir la mortalitat, han explicat els organitzadors en un comunicat.

En aquest sentit, han destacat que la indetectabilitat dels pacients minimitza el risc de transmissió i contribueix en un millor control de la infecció i una reducció de nous casos.

Els tractaments antirretrovirals han evolucionat de manera molt satisfactria en els darrers anys cap a rgims més senzills i que es toleren millor, han observat els metges.

En aquest sentit, han remarcat la importncia de la triple terpia, que ha perms transformar la vida dels pacients i convertir una malaltia mortal en crnica.

Els experts han subratllat que avui dia i amb accés a un tractament apropiat, els pacients amb VIH poden viure gairebé tant temps com la població en general.

No obstant aix, les investigacions revelen que tenen un risc més elevat de patir comorbilitats relacionades amb la prpia patologia, el tractament i l'edat.

Per aix, l'evolució dels tractaments antirretrovirals ha perms una transformació de la infecció, i ha introdut nous reptes en el tractament dels pacients amb l'objectiu de seguir millorant la seva qualitat de vida i reduir els efectes adversos derivats del tractament.

Tant el tractament com la cura dels pacients amb VIH ha d'anar més enll del control de la crrega viral i parar esment en aspectes com la durabilitat, l'alta barrera gentica, la reducció de toxicitats i interaccions, la simplicitat i la possibilitat d'un inici rpid del tractament, han remarcat.

ALTA EFICCIA I BARRERA

I han anunciat que s'ha de tenir en compte que l'arribada de nous tractaments antirretrovirals en triple terpia facilita la decisió del prescriptor en conjuminar, per primera vegada, l'alta eficcia, l'alta barrera a les resistncies i un destacat perfil de seguretat en comparació d'altres alternatives.

El cap de la Unitat de VIH del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Bellvitge, Daniel Podzamczer, ha dit: "Malgrat que hi ha hagut grans avanos en la darrera dcada sobre el camp de la investigació en frmacs per a la infecció per VIH, encara queden diversos punts a millorar".

NIVELLS INDETECTABLES

"El que demanem en un frmac per a la infecció per VIH és que les taxes d'eficcia siguin molt altes, si un pacient pren de manera correcta el tractament, aquest no pot fallar", ha afegit.

I ha explicat que un segon requisit seria la tolerabilitat, perqu els clínics volem que els tractaments siguin molt ben tolerats, que no tinguin efectes secundaris ni interaccions amb altres frmacs.

Durant la seva intervenció, Podzamczer ha destacat que, a més, s'espera que els frmacs per al tractament per a la infecció per VIH tinguin una barrera gentica elevada perqu, si hi ha un error o si un pacient no pren de manera correcta el tractament, no apareguin mutacions de resistncia i que calgui fer més complex el tractament.

800 PACIENTS A CATALUNYA

A Catalunya, aquesta xifra és d'unes 800 aproximadament, i en concret a l'Hospital Clínic es va administrar tractament antirretroviral per primera vegada a uns 229 pacients, és a dir, a pacients 'nave': una mitjana d'uns 20 nous diagnstics cada mes.

"És una xifra molt alta i que, tristament malgrat tots els esforos, és gairebé una constant des de fa molts anys. Alguna cosa no estem fent ben perqu el nombre de noves infeccions és prcticament el mateix any rere any", ha lamentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés