Metges de Catalunya convoquen una vaga en atenció primària del 26 al 30 de novembre

J.M.Puig, O.Pablos, J.O'Farril i A.Roca
Europa Press
Actualitzat 7/11/2018 12:12:12 CET

Fa una crida a aturades generals a 5.700 sanitaris davant la "sobrecàrrega assistencial que es fa insostenible"

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

Metges de Catalunya (MC) han convocat aquest dimecres una vaga de facultatius en atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) --uns 5.700 entre metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs--, els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre amb una aturada general davant la "sobrecàrrega assistencial que es fa insostenible".

Ho ha explicat en roda de premsa el portaveu i secretari del sector d'Atenció Primària de l'ICS del sindicat, Óscar Pablos, que ha lamentat la degradació de les condicions en les quals es veuen obligats a fer la seva feina: "Hem de fer veure a l'administració que és absolutament imprescindible la priorització urgent de recursos cap a l'atenció primària".

Ha atribuït aquesta situació a les retallades del 2010, amb la pèrdua de 920 professionals --segons xifres de l'ICS-- i la generalització de la no-cobertura de baixes laborals ni jubilacions des d'aleshores, per la qual cosa els sanitaris han d'atendre més pacients en menys temps: "Cada vegada hi ha més companys que es veuen obligats a agafar la baixa per les condicions en les quals estan fent la seva feina".

Ha lamentat que l'administració ha apostat per un model de treball quantitatiu, en lloc de qualitatiu, sense respectar el temps que requereixen per valorar la situació del pacient: "Aquest model ens està fent emmalaltir, està esgotant els professionals", i els està fent perdre el control sobre l'acte mèdic en no dotar-los de temps per reflexionar.

A això se suma una disminució del 30% del poder adquisitiu dels facultatius dels centres d'atenció primària (CAP), que implica que molts optin per treballar en hospitals perquè el sou no compensa la càrrega: "La sanitat catalana està a urgències, però l'atenció primària està a la UCI", ha diagnosticat, i ha lamentat sordesa per part de la Generalitat en les seves peticions.

"En el mateix període --des del 2010-- hem vist com el pressupost que s'assigna a l'atenció primària no para de minvar", i ha passat de rebre el 18,4% de la quantia de salut de la Generalitat el 2010 al 16,9% actualment, lluny del 25% que és necessari.

DÈFICIT DEL 30% DE PEDIATRES

La portaveu de Pediatria Ana Roca ha afirmat que hi ha una manca del 30% d'aquests especialistes als CAP, i els que hi ha tenen fins a 15 pacients en el mateix minut, amb situacions de fins a un any d'espera per fer un estudi d'al·lèrgies en nens, ha exemplificat, i ha dit que aquesta saturació de pediatria afegeix més càrrega als metges de família.

"No volem fer vaga, això està clar, però no és un fracàs nostre", perquè qui no ha estat a l'altura de l'anàlisi objectiva de la situació ha estat l'ICS i la Conselleria de Salut, ha dit Roca, i ha assegurat que són conscients que les aturades poden augmentar més les esperes de les persones per ser ateses, però en última instància ho fan per elles.

El president d'Atenció Primària de l'ICS de MC Javier O'Farril ha destacat que són necessaris 12 minuts per atendre cada persona en visites presencials --i 6 en no-presencials--, per la qual cosa és una de les peticions que faran a la vaga, així com limitar a un màxim de 28 visites diàries --23 presencials i cinc no-presencials--, actualment molt superior.

Pablos ha explicat que el matí d'aquest dimecres han entregat la convocatòria de vaga a la Generalitat, i ha lamentat que quan els gestors diuen que el sistema és sostenible gràcies als professionals, és necessari matisar que és "sostenible per la retallada que han fet als treballadors", i que es manté l'assistència per la seva professionalitat i sacrifici.

CITA A LES 48 HORES

"Un dels problemes greus que tenim és l'accessibilitat real", perquè només el 33% aconsegueix cita al CAP en menys de cinc dies, i el que es reclamarà a la vaga és l'accés a la consulta ordinària programada en 48 hores, 30 dies de demora màxima per a les derivacions preferents i 90 dies màxim per a les ordinàries.

També requeriran fixar una ràtio de 1.300 pacients per metge de família, 1.000 per pediatre i 8.800 per ginecòleg, així com recuperar les retribucions i condicions de treball retallades el 2010, percebre la retribució del complement de carrera professional des de la seva concessió, sense demores, i fer voluntàries i no obligatòries les guàrdies, entre altres demandes.

Ha reflexionat sobre que la pèrdua de professionals, la qual cosa fa que tinguin menys temps d'atenció del que tenien abans de les retallades, encara que "tothom admet que el pacient del 2018 és més depenent que el del 2010".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.