Actualitzat 30/08/2016 16:42 CET

Més de la meitat de les firmes recollides per ACNUR a tot el món per donar suport als refugiats procedeixen d'Espanya

Refugiados de Sudán del Sur llegan a un centro de recogida en Egelo (Uganda)
WILL SWANSON/ACNUR

MADRID, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

Més de les meitat de les firmes que porta recollides l'ACNUR a l'àmbit mundial amb la finalitat de reclamar seguretat per als refugiats procedeixen d'Espanya, on més de 390.000 persones han subscrit la campanya #ConlosRefugiados que la institució va llançar el juny i que aspira a reunir un milió de suports i presentar-los a l'Assemblea General de l'ONU que tindrà lloc el mes de setembre vinent a Nova York.

En concret, quan queda menys d'un mes perquè es faci la Reunió d'Alt Nivell sobre refugiats que tindrà lloc en el marc de l'esmentada Assemblea (el 19 de setembre), ACNUR ha recollit a tot el món 694.000 firmes ciutadanes, de les quals més de la meitat, 390.885 procedeixen d'Espanya, on se segueixen recollint més suports i s'ha fixat l'objectiu d'arribar a 450.000.

La petició, que serà entregada amb els avals a Nova York, reclama als governs que "garanteixin que totes les famílies refugiades tinguin un lloc segur on viure", "garanteixin que tots els nens refugiats tinguin accés a l'educació" i "garanteixin que tots els refugiats puguin treballar o formar-se per adquirir noves competències i així poder contribuir positivament a les seves comunitats".

Com explicava Friz-Prguda en una entrevista amb Europa Press, l'objectiu és que "es posi sobre la taula internacional d'una vegada aquesta qüestió" en un moment en què els països vinculats a la Convenció de Ginebra discutiran l'adopció d'un paquet global de solucions a l'èxode més important des de la Segona Guerra Mundial: El 2015, 65,3 milions de persones van haver de fugir de la seva llar per salvar les seves vides.

De fet, només en els mesos de juliol i agost, més de 40.000 persones han emprès aquest viatge sense tornada i han travessat el Mediterrani a la recerca d'un lloc segur on viure. Més de 360 persones han perdut la vida en el mar durant aquest període i des de gener d'aquest any, les morts sumen ja 3.167.

"Hem vist que les societats han anat per davant dels polítics moltes vegades i la societat espanyola en particular, ha estat proactiva i molt solidària des del començament de la crisi. Volem reflectir i mostrar als polítics la posició de la societat i que s'aprovi un gran pacte global per tallar la crisi dels refugiats en tota la seva dimensió", afegia Friz Prguda.

La societat espanyola ja és la principal donant privada de l'ACNUR amb les seves aportacions a través del Comitè Espanyol de l'Alt Comissionat, un suport que a més, s'ha incrementat fins i tot malgrat la crisi econòmica, segons les dades de la institució.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés