Més de la meitat dels joves defensa posicionaments masclistes, segons una enquesta de la FAD

Més de la meitat dels joves defensa posicionaments masclistes, segons una enques
FAD
Publicat 5/3/2019 11:55:07CET

MADRID, 5 Març (EUROPA PRESS) -

La joventut espanyola està dividida segons el seu posicionament sobre la igualtat de gènere. Un 56% dels joves defensa posicions masclistes, mentre que la resta s'hi mostra en contra, segons el 'I Informe Jóvenes y Género. La (in)consciencia de equidad de la población joven en España', fet pel Centro Reina Sofía sobre Adolescencia y Juventud de Fad, Banc Santander i Telefónica.

En global, les dones són més "conscients i equitatives" i els homes més "tradicionals i sexistes" o "negacionistes i conservadors".

Els resultats mostren l'existència d'una dissociació en la percepció de l'equitat entre dones i homes. Aquesta disposició cap als extrems contrasta amb els principals indicadors sobre joventut a Espanya, segons els quals les noies estarien en pitjors estats de salut, suportarien situacions de més precarietat laboral, tindrien més atur, a més de suportar més pressió econòmica i social per emancipar-se abans i per ajornar cada vegada més la maternitat.

Segons l'estudi, existeix un col·lectiu de joves "conscients i equitatius", que tot i ser quantitativament nombrós no arriba a la meitat de la població jove (44%). És el col·lectiu que representa més clarament la consciència i l'avanç en qüestions d'equiparació de gèneres. "El que mostra una identitat menys estereotipada, una diferenciació menor pel que fa als rols i les capacitats d'homes i dones i que, a més, tot i ser conscient de l'existència de desigualtats aposta per la mobilització de mesures que forcin l'avanç de millors oportunitats per a les dones en l'accés a la vida social, política i econòmica", recull l'informe.

Dos de cada tres components d'aquest grup són dones, i una mica més de la meitat de les dones de la mostra en formen part. La distribució per edat és força equilibrada, encara que és superior la presència de joves d'entre 20 i 24 anys que en la resta de grups. Pel que fa a l'activitat que desenvolupen destaca la proporció de persones en atur o dels qui només estudien. A més, és rellevant la poca presència dels qui es consideren de classe alta i mitjana alta.

És el grup que mostra més contundència en defensar les sancions a empreses que paguen menys a les dones per la mateixa feina. Són els qui més aposten perquè el permís de paternitat estigui equiparat al de maternitat; perquè existeixi una presència igualitària de dones en els càrrecs públics i, encara que no accepten clarament la discriminació positiva, sí que és el grup que més defensa l'establiment de la promoció de la contractació tenint en compte els mèrits específics i no el gènere.

ELLS, MÉS NEGACIONISTES I SEXISTES

En contraposició, segons l'estudi, se situen els i les joves "tradicionals i sexistes" (un 39%) i el grup de "negacionistes i conservadors" (17%) que, sense situar-se en el masclisme extrem, són "més proclius a emfatitzar els estereotips diferencials i a visualitzar les relacions interpersonals de tots els tipus des dels rols més tradicionals de gènere i l'exercici de la dominació masculina".

Aquest posicionament permet que justifiquin "més la violència derivada d'aquest tipus de relacions de dominació, com gravar o fer fotos a la parella sense permís, amenaçar amb fer-li mal si es trenca la relació, procurar que no vegi les seves amistats, dir-li que no val res o controlar permanentment on és". Així mateix, és un col·lectiu menys conscient de "les desigualtats i, sobretot, més poc inclinat al fet que la societat adopti mesures contundents per afavorir l'equitat de gènere i penalitzar els actes de discriminació".

Aquest segon grup és majoritàriament masculí: el 62% dels "tradicionals i sexistes" són nois i el 65% dels "negacionistes i conservadors" també. Pel que fa a l'edat, destaquen els més grans (25-29) i els més joves (15-19). I respecte a l'activitat i la classe social autopercebuda, és relativament més freqüent la representació de la classe mitjana, mitjana baixa i baixa, i congrega joves amb un menor nivell d'estudis, que treballen, o que compaginen estudis i feina.

Els "negacionistes i conservadors" són el grup en el qual és més alt el percentatge (gairebé el 62%) dels qui consideren que no existeixen àmbits en els quals es manifesta la discriminació cap a les dones. D'altra banda, rebutgen, en alguns casos amb més de tres punts de diferència, que calgui sancionar les empreses que paguen menys a les dones per la mateixa feina, que el permís de paternitat hagi d'estar equiparat al de maternitat o que s'hagi de garantir la presència equilibrada de dones i homes en els càrrecs públics. Rebutgen amb la mateixa intensitat la selecció laboral per mèrits i la discriminació positiva.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.