Publicat 20/02/2019 17:48

Més d'un ter dels immigrants que han arribat a la UE el 2018 han entrat per Espanya

Traslladen a Mlaga a 72 immigrants rescatats d'una pastera aquesta matinada
Álex Zea - Europa Press - Archivo

Frontex alerta d'una possible nova onada migratria incontrolable des de Síria si hi ha una intervenció a l'Idlib

BRUSSELLES, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

Més d'un ter del total d'immigrants que van entrar de manera irregular a la Unió Europea el 2018 ho van fer per Espanya, és a dir, 58.131 dels més de 150.000, segons les últimes dades de Frontex, que presagia que el nombre augmentar el 2019 a Espanya.

Un total de 55.307 immigrants van arribar a Espanya en vaixell, un 157% més que el 2017, mentre que altres 1.337 van entrar per la frontera terrestre amb el Marroc a través de Ceuta i Melilla, un 10% menys i 1.487 més van arribar a les Canries des del Marroc i el Senegal, un 273% més que l'any anterior, segons dades publicades aquest dimarts per Frontex.

En el conjunt de la Unió Europea van arribar un total de 150.114 immigrants i refugiats, un 27% menys que el 2017 (204.750) i la majoria sirians (14.378), marroquins (13.269) i afganesos (12.666), segons l'informe anual de Frontex. La xifra inclou 3.753 menors no acompanyats.

L'agncia europea constata que la reducció global s'explica sobretot per la caiguda del 80% en el nombre d'arribades d'immigrants a Itlia a través de Líbia fins als 23.500, la menor xifra des del 2012.

Tunísia ha desplaat Líbia com el principal punt de sortida a Europa en l'anomenada ruta del Mediterrani Central, per la qual arriben sobretot tunisians i eritreus, mentre que els nouvinguts a través de la ruta del Mediterrani Oriental de Turquia a Grcia han crescut un ter el 2018 fins a les 56.561, fonamentalment per l'augment de les arribades de turcs a través de la frontera terrestre amb Grcia, mentre que les arribades a través de l'Egeu, que utilitzen sobretot sirians, afganesos i iraquians, han estat estables.

"La caiguda de les arribades que s'han observat al Mediterrani Central clarament ha resultat a causa del desviament de la ruta del Mediterrani Occidental", ha explicat en roda de premsa per presentar l'informe del 2018 el director executiu de Frontex, Fabrice Leggeri, que constata que el Marroc s'ha convertit en el principal punt de sortida de la immigració irregular a Europa.

Leggeri ha explicat que aquest augment "significatiu" de les arribades a Espanya a través del Marroc és a causa del fet que es tracta d'una ruta "més segura" que Líbia per també per la flexibilitat que tenen els subsaharians per desplaar-se "sense visat" pels pasos de l'frica occidental fins al seu punt de sortida direcció a Espanya i al fet que els seus familiars els hagin explicat el seu "xit" en arribar. "Aix també pot tenir un tipus d'efecte en els altres immigrants", ha explicat, alhora que ha apuntat que "els diferents grups de traficants que són capaos de proporcionar paquets de viatge més integrats".

Malgrat que en "els darrers mesos" el Marroc ha desplaat els pasos subsaharians com a principal exportador d'immigrants irregulars a Espanya, Leggeri ha posat en valor la cooperació "molt propera" entre el Marroc i Espanya com amb la UE i que "les autoritats marroquines també detecten i intercepten molts intents d'entrada irregular".

MÉS ARRIBADES A ESPANYA EL 2019 DE SUBSAHARIANS I VENEOLANS

Frontex veu "possible" que el 2019 Espanya registri "un nou rcord" d'arribades d'immigrants subsaharians i també veu "molt potencial" les arribades dels pasos llatinoamericans i centroamericans, especialment com a conseqüncia de la crisi a Veneuela.

"A causa que els pasos vens s'estan declarant en el límit de la seva capacitat, el nombre que intenti migrar a Europa possiblement augmentar en funció també de si la llibertat de visat es manté", subratlla en l'informe l'agncia, que recorda que molts pasos de la regió no necessiten visat per viatjar a Europa i el seu país de destinació coincideix en gran part amb la llengua nativa.

Frontex també alerta que "l'xit de la regió siriana d'Idlib podria provocar una onada migratria incontrolable". "Una acció militar a l'Idlib podria portar al desplaament de centenars de milers de persones cap al nord de Turquia. Una nova onada migratria d'aquesta escala a Europa seria difícil de controlar", avisa l'agncia en el seu informe.

Un total de 75.241 persones van ser expulsades de la Unió Europea als seus pasos d'origen el 2018, un 5,5% menys que l'any anterior i sobretot albanesos (16.368) i marroquins (10.010), així com algerians (4.048) i tunisians (3.548), mentre que 72.868 més van ser repatriats de manera voluntria, fonamentalment ucranesos (24.676) i iraquians (3.968).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés