Publicat 05/08/2021 12:53CET

Més d'11.000 persones van iniciar el 2020 tractaments per addicció a les drogues a Catalunya

Més d'11.000 persones van iniciar en 2020 tractaments per addicció a les drogues a Catalunya
GOVERN

Salut destaca que es va mantenir l'activitat assistencial malgrat la pandèmia

BARCELONA, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

Un total d'11.353 persones van iniciar el 2020 tractaments per abús o dependència de les drogues als 63 centres d'atenció i seguiment de les drogodependències (CAS) i 5.908 persones van ser ateses en els serveis de reducció de danys (SRD), segons l'Informe anual del Sistema d'Informació de la Sotsdirecció General de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

Segons ha informat aquest dijous la Conselleria de Salut de la Generalitat en un comunicat, en 2020 "es va aconseguir mantenir l'activitat assistencial" de la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències (XAD), aturant l'impacte del coronavirus i garantint el servei d'atenció urgent per a addiccions i a les persones més vulnerables.

Els CAS es van mantenir oberts durant els mesos de confinament i van atendre les demandes urgents -amb alternatives com l'atenció telemàtica-- per minimitzar la disminució important que es preveia en els inicis de tractaments.

Malgrat el descens, Salut no constata diferències ni canvis de tendències en la proporció d'inicis de tractament segons les substàncies respecte a anys anteriors, i l'alcohol, amb un 41,4% (4.700 casos) es manté com la droga amb més inicis de tractament.

El 73% de les persones que inicien tractament per alcohol són homes, amb una mitjana d'edat de 47 anys, el 35% està a l'atur, sent aquest valor quatre vegades superior al de la població catalana i el 45% no havia fet cap tractament previ per a la mateixa substància.

Del total d'urgències hospitalàries causades per substàncies psicoactives, el 51% ho són per l'alcohol, i Salut ha destacat l'impacte entre les persones joves, ja que el 5% d'aquestes urgències són en menors d'edat.

La segona droga amb més inicis de tractament és la cocaïna, amb el 24% (2.735 casos), amb un 39% que ho feien per primera vegada, quan fa deu anys aquest percentatge se situava en el 60%.

El cànnabis ha generat el 14% dels inicis de tractament (1.628 casos) i és la droga il·legal més consumida a Catalunya i en gran part dels països europeus: l'11% de la població d'entre 15 i 64 anys i el 23% d'estudiants de Secundària entre 14 i 18 anys afirmava haver consumit cànnabis en els últims 30 dies.

Pel que fa a l'heroïna, les peticions de tractament estan estabilitzades des d'inicis dels anys 2000, situant-se en el 12% (1.312 casos) de les sol·licituds, i un 13% iniciava tractament per primera vegada.

Gran part de les persones en tractament per addicció als opioides, sobretot l'heroïna, estan en tractament farmacològic: a finals de 2020, prop de 8.000 estaven rebent aquest tractament, majoritàriament metadona.

El tabac representa un 3% (344 casos) dels inicis de tractament en els serveis especialitzats d'atenció a les drogodependències, però Salut ha assenyalat que la majoria de tractaments del tabaquisme es realitzen des d'altres àmbits com l'atenció primària.

SERVEI DE REDUCCIÓ DE DANYS

Durant la pandèmia, sobretot en període de confinament, els 18 SRD de Catalunya es van mantenir oberts, malgrat reduir aforaments, i van atendre a 5.908 persones en 2020.

Els SRD atenen persones consumidores de drogues amb l'objectiu de disminuir les conseqüències negatives del consum en la seva salut física i psicosocial, i motivar i facilitar l'accés al tractament.

El perfil de les persones usuàries d'aquests serveis revela que són bàsicament consumidores de cocaïna o heroïna, el percentatge d'homes arriba al 90% i moltes d'elles tenen una situació social precària i són altament vulnerables.

Un total de 2.794 persones es van beneficiar de les 14 sales de consum supervisat que actualment existeixen a Catalunya, on es van realitzar un total de 123.552 consums: a les sales es van produir 141 sobredosis, una vuitantena menys que l'any anterior, i cap va resultar mortal.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés