Publicat 05/08/2021 12:53

Més d'11.000 persones van iniciar el 2020 tractaments per addicció a les drogues a Catalunya

Més d'11.000 persones van iniciar en 2020 tractaments per addicció a les drogues a Catalunya
GOVERN

Salut destaca que es va mantenir l'activitat assistencial malgrat la pandmia

BARCELONA, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

Un total d'11.353 persones van iniciar el 2020 tractaments per abús o dependncia de les drogues als 63 centres d'atenció i seguiment de les drogodependncies (CAS) i 5.908 persones van ser ateses en els serveis de reducció de danys (SRD), segons l'Informe anual del Sistema d'Informació de la Sotsdirecció General de Drogodependncies de l'Agncia de Salut Pública de Catalunya.

Segons ha informat aquest dijous la Conselleria de Salut de la Generalitat en un comunicat, en 2020 "es va aconseguir mantenir l'activitat assistencial" de la Xarxa d'Atenció a les Drogodependncies (XAD), aturant l'impacte del coronavirus i garantint el servei d'atenció urgent per a addiccions i a les persones més vulnerables.

Els CAS es van mantenir oberts durant els mesos de confinament i van atendre les demandes urgents -amb alternatives com l'atenció telemtica-- per minimitzar la disminució important que es preveia en els inicis de tractaments.

Malgrat el descens, Salut no constata diferncies ni canvis de tendncies en la proporció d'inicis de tractament segons les substncies respecte a anys anteriors, i l'alcohol, amb un 41,4% (4.700 casos) es manté com la droga amb més inicis de tractament.

El 73% de les persones que inicien tractament per alcohol són homes, amb una mitjana d'edat de 47 anys, el 35% est a l'atur, sent aquest valor quatre vegades superior al de la població catalana i el 45% no havia fet cap tractament previ per a la mateixa substncia.

Del total d'urgncies hospitalries causades per substncies psicoactives, el 51% ho són per l'alcohol, i Salut ha destacat l'impacte entre les persones joves, ja que el 5% d'aquestes urgncies són en menors d'edat.

La segona droga amb més inicis de tractament és la cocana, amb el 24% (2.735 casos), amb un 39% que ho feien per primera vegada, quan fa deu anys aquest percentatge se situava en el 60%.

El cnnabis ha generat el 14% dels inicis de tractament (1.628 casos) i és la droga illegal més consumida a Catalunya i en gran part dels pasos europeus: l'11% de la població d'entre 15 i 64 anys i el 23% d'estudiants de Secundria entre 14 i 18 anys afirmava haver consumit cnnabis en els últims 30 dies.

Pel que fa a l'herona, les peticions de tractament estan estabilitzades des d'inicis dels anys 2000, situant-se en el 12% (1.312 casos) de les sollicituds, i un 13% iniciava tractament per primera vegada.

Gran part de les persones en tractament per addicció als opioides, sobretot l'herona, estan en tractament farmacolgic: a finals de 2020, prop de 8.000 estaven rebent aquest tractament, majoritriament metadona.

El tabac representa un 3% (344 casos) dels inicis de tractament en els serveis especialitzats d'atenció a les drogodependncies, per Salut ha assenyalat que la majoria de tractaments del tabaquisme es realitzen des d'altres mbits com l'atenció primria.

SERVEI DE REDUCCIÓ DE DANYS

Durant la pandmia, sobretot en període de confinament, els 18 SRD de Catalunya es van mantenir oberts, malgrat reduir aforaments, i van atendre a 5.908 persones en 2020.

Els SRD atenen persones consumidores de drogues amb l'objectiu de disminuir les conseqüncies negatives del consum en la seva salut física i psicosocial, i motivar i facilitar l'accés al tractament.

El perfil de les persones usuries d'aquests serveis revela que són bsicament consumidores de cocana o herona, el percentatge d'homes arriba al 90% i moltes d'elles tenen una situació social precria i són altament vulnerables.

Un total de 2.794 persones es van beneficiar de les 14 sales de consum supervisat que actualment existeixen a Catalunya, on es van realitzar un total de 123.552 consums: a les sales es van produir 141 sobredosis, una vuitantena menys que l'any anterior, i cap va resultar mortal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés