Actualitzat 11/09/2012 12:47

Més de 800.000 alumnes catalans comencen les classes dimecres

Alumnos En Clase
Foto: EUROPA PRESS/UPO

Els estudiants que portin 'tupper' a classe hauran de pagar fins a tres euros diaris

   BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

Un total de 808.999 alumnes catalans d'Infantil i primària comencen les classes aquest dimecres en un curs escolar marcat per l'increment d'alumnes, la pèrdua de professors i l'augment de les ràtios en les aules, on els professors hi passaran més hores.

   Dijous començaran les classes els 413.244 alumnes de Secundària, Batxillerat --que en alguns col·legis han començat en dimecres-- i Formació Professional (FP) de grau mitjà, mentre que el dia 19 ho faran els estudiants de la resta del sistema --FP de grau superior, escoles d'idiomes, adults i ensenyaments de règim especial--.

   En total, Catalunya tindrà aquest curs 1.551.937 alumnes, un 2% més que l'any passat --29.725 més--, i en què hi haurà fins a 3.092 professors menys --a causa de 1.783 jubilacions que no es cobriran i 1.309 interins que no tindran contracte anual però podran ser contractats com a substituts d'ara endavant--.

MÉS HORES I MÉS ALUMNES

   Per pal·liar el desajust entre alumnes i professors i com a mesura contra el dèficit, els docents impartiran una hora més de classe (de 24 a 25 hores en primària i de 19 a 20 hores en Secundària), i les classes seran més nombroses per l'increment de les ràtios.

   Precisament, aquest curs es caracteritzarà per l'augment dels estudiants per aula, ja que el 24,3% de les aules de P3 tindran més de 25 alumnes; això succeirà en el 17,8% dels casos d'Infantil, i el 14,2% de les aules de primària, mentre que a Secundària un 31,5% de les aules tindran més de 30 alumnes.

   Una altra de les novetats és que aquest curs un 71% dels instituts públics faran jornada compactada després de sol·licitar-ho durant el curs anterior, una mesura amb la qual la Generalitat s'estalviarà 4 milions d'euros només en beques menjador.

   També a partir d'aquest any els alumnes que mengin amb 'tupper' a l'escola hauran d'abonar entre un i tres euros diaris --uns 15 euros mensuals-- depenent de si usen només el microones i els coberts, o si també reben alguna formació complementària per part dels educadors i monitors.

CANVIS PEDAGÒGICS

   Malgrat les retallades, la Generalitat afrontarà aquest curs amb un canvi d'enfocament pedagògic amb el qual vol millorar l'èxit escolar, i que s'abordarà a través del manteniment del Suport Escolar Personalitzat (SET.), el desplegament del Pla d'impuls a la lectura i l'increment d'una hora de matemàtiques a segon i quart de Secundària.

   Tot i que no serà nou d'aquest curs, la implantació dels exàmens de recuperació de setembre per a Secundària i primer de Batxillerat és una de les mesures més recents de la Conselleria d'Ensenyament, per la qual aquest mes han passat més de 105.000 estudiants.

   Aquest curs també serà el primer de la nova FP dual que faran 534 alumnes en 157 empreses, i el primer a tenir una nova via d'accés als cicles d'FP.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés