Publicat 09/04/2019 16:56

Més de 75.000 catalans no reben prestació de dependncia malgrat tenir-la reconeguda, segons un informe

La Mesa de Dependencia consensúa una propuesta para agilizar el reconocimiento del grado y las prestaciones
CEDIDA

Acra reclama conselleries i un ministeri d'atenció a les persones grans

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

Un de cada tres catalans en situació de dependncia no rep cap tipus de prestació o servei malgrat tenir-ne un grau reconegut per llei, la qual cosa suposa més de 75.000 catalans en el "llindar de la dependncia", segons l'informe 'El caos de la dependncia' que ha elaborat el Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones (CEAPs).

L'informe, que s'ha presentat aquest dimarts, conclou que existeixen diferncies i desigualtats entre les comunitats autnomes a l'hora d'aplicar la llei de dependncia, ha explicat en declaracions als mitjans la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), Cinta Pascual: "Hi ha 19 maneres d'interpretar la llei".

Segons l'informe, Castella i Lleó és la comunitat que té un percentatge més redut de persones en els "llindar de la dependncia", amb un 1,33%, i Catalunya és la que té el percentatge més elevat, amb un 32%.

Pascual ha assegurat que cap comunitat autnoma "no ho est fent bé", i ha subratllat que cal redissenyar el sistema de gestió, amb una manera més gil i flexible d'atorgar les ajudes.

Ha explicat que les diferents comunitats autnomes es queixen de la manca de recursos i que l'Estat no aporta el que havia proms, a la qual cosa Pascual ha afegit que "no és un finanament finalista".

L'Acra proposa diverses mesures per combatre i solucionar aquest "caos" com la creació a cada comunitat autnoma de conselleries d'atenció a les persones grans, a la qual es destina un 2% del PIB, i un ministeri estatal en aquest mbit, per visualitzar-ne la importncia.

SITUACIÓ DE LES PEVS

La patronal catalana també ha demanat un augment de les Prestacions Econmiques Vinculades al Servei (PEVS), que permetria reduir llistes d'espera i ocupar places disponibles en el sector, que Pascual ha xifrat en unes 5.000.

Pascual ha considerat que en un moment en qu l'accés a una residncia amb finanament públic de Barcelona o de la seva rea metropolitana tenen llista d'espera d'entre dos i cinc anys, augmentar les PEVS atorgaria més flexibilitat i capacitat d'atenció als dependents.

A Catalunya, de les 14.229 persones dependents que la perceben en l'actualitat, 10.206 la destinen a residncies, 1.235 a centres de dia i 2.788 a serveis d'ajuda a domicili.

L'informe de CEAPs també constata que en l'mbit de les prestacions econmiques en l'entorn familiar, les que es denominen per a 'cuidadors no professionals', Catalunya és la comunitat que en té més en xifres absolutes, més de 80.000, malgrat que la llei les contempla com una excepcionalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés