Més de 75.000 catalans no reben prestació de dependència malgrat tenir-la reconeguda, segons un informe

Més de 75.000 catalans no reben prestació de dependència malgrat tenir-la reco
EUROPA PRESS
Publicat 9/4/2019 16:56:08CET

Acra reclama conselleries i un ministeri d'atenció a les persones grans

BARCELONA, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

Un de cada tres catalans en situació de dependència no rep cap tipus de prestació o servei malgrat tenir-ne un grau reconegut per llei, la qual cosa suposa més de 75.000 catalans en el "llindar de la dependència", segons l'informe 'El caos de la dependència' que ha elaborat el Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones (CEAPs).

L'informe, que s'ha presentat aquest dimarts, conclou que existeixen diferències i desigualtats entre les comunitats autònomes a l'hora d'aplicar la llei de dependència, ha explicat en declaracions als mitjans la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), Cinta Pascual: "Hi ha 19 maneres d'interpretar la llei".

Segons l'informe, Castella i Lleó és la comunitat que té un percentatge més reduït de persones en els "llindar de la dependència", amb un 1,33%, i Catalunya és la que té el percentatge més elevat, amb un 32%.

Pascual ha assegurat que cap comunitat autònoma "no ho està fent bé", i ha subratllat que cal redissenyar el sistema de gestió, amb una manera més àgil i flexible d'atorgar les ajudes.

Ha explicat que les diferents comunitats autònomes es queixen de la manca de recursos i que l'Estat no aporta el que havia promès, a la qual cosa Pascual ha afegit que "no és un finançament finalista".

L'Acra proposa diverses mesures per combatre i solucionar aquest "caos" com la creació a cada comunitat autònoma de conselleries d'atenció a les persones grans, a la qual es destina un 2% del PIB, i un ministeri estatal en aquest àmbit, per visualitzar-ne la importància.

SITUACIÓ DE LES PEVS

La patronal catalana també ha demanat un augment de les Prestacions Econòmiques Vinculades al Servei (PEVS), que permetria reduir llistes d'espera i ocupar places disponibles en el sector, que Pascual ha xifrat en unes 5.000.

Pascual ha considerat que en un moment en què l'accés a una residència amb finançament públic de Barcelona o de la seva àrea metropolitana tenen llista d'espera d'entre dos i cinc anys, augmentar les PEVS atorgaria més flexibilitat i capacitat d'atenció als dependents.

A Catalunya, de les 14.229 persones dependents que la perceben en l'actualitat, 10.206 la destinen a residències, 1.235 a centres de dia i 2.788 a serveis d'ajuda a domicili.

L'informe de CEAPs també constata que en l'àmbit de les prestacions econòmiques en l'entorn familiar, les que es denominen per a 'cuidadors no professionals', Catalunya és la comunitat que en té més en xifres absolutes, més de 80.000, malgrat que la llei les contempla com una excepcionalitat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.