Actualitzat 05/06/2015 16:20

Més de 7.000 experts internacionals debaten a Barcelona sobre al·lèrgies i immunologia

La introducció primerenca del cacauet baixa el risc de desenvolupar al·lèrgia a l'aliment

   BARCELONA, 5 Juny (EUROPA PRESS) -

   Més de 7.000 investigadors i metges d'un centenar de països participaran en la 34 edició del Congrés anual de l'Acadèmia Europea d'al·lèrgia i immunologia clínica (EAACI), que se celebra a Barcelona des d'aquest dissabte fins al dimecres.

   Sota el lema 'Al·lèrgia: noves respostes a velles preguntes', els assistents, reflexionaran sobre el pol·len de les plantes, la principal causa de sensibilitzacions a al·lèrgens exteriors a tot Europa, ha informat l'organització en un comunicat.

   Per exemple, es donarà a conèixer una investigació portada a terme pel professor del ZAUM-Centre d'Al·lèrgies i Medi Ambient de Munic Jeroen Buters, que ha contribuït a la comprensió de com el canvi climàtic global té efectes sobre la durada i distribució d'al·lèrgens de pol·len de gramínies.

   La seva investigació ha obert la porta a considerar l'aerobiologia molecular --a més de la quantificació de grans de pol·len-- per a l'avaluació de l'exposició als al·lèrgens a l'aire, sobretot en els assajos clínics i estudis epidemiològics.

   L'estudi va mostrar que el pol·len de les plantes és present a tot Europa, però que existeixen grans variacions en els recomptes de pol·len entre països: per exemple, l'estació de Finlàndia va registrar els recomptes de pol·len més baixos, mentre que l'estació portuguesa ha tingut els més alts.

BACTERIS AL COS HUMÀ

   El professor de l'Institut Suís d'Investigació d'Al·lèrgia i Asma de la Universitat de Zuric Liam O'Mahony també donarà a conèixer l'enorme varietat de bacteris que viuen dins i sobre zones específiques del cos humà; tot i que algunes d'elles poden causar infeccions, la vida seria impossible sense algunes altres, perquè juguen un paper important en el correcte funcionament del metabolisme i el sistema immunològic.

   "A mesura que la nostra exposició als bacteris ha canviat, és probable que també s'hagi reduït l'estimulació d'aquestes cèl·lules reguladores. És per aquesta raó que tenim més al·lèrgies i malalties autoimmunes", ha explicat O'Mahony.

AL·LÈRGIES INFANTILS

   La psicòloga clínica Audrey Dunn Galvin, de la unitat de Pediatria i Salut Infantil de l'University College de Cork (Irlanda), ha avançat que la forma en la qual els pares tracten l'al·lèrgia alimentària en els nens pot estar basada en informació inexacta, cosa que es debatrà en la trobada d'experts.

   Un innovador estudi liderat pel professor Gideon Lack, al Kings College London, demostra que la introducció primerenca del cacauet disminueix dràsticament el risc de desenvolupar una al·lèrgia a aquest aliment en un 70 a un 80%.

   Els resultats de l'estudi suggereixen que el consell ofert durant dècades per al·lergòlegs, recomanant que els nens petits evitin el consum d'aliments al·lergògens com el cacauet per prevenir les al·lèrgies alimentàries, "és incorrecta i pot haver contribuït a l'augment d'al·lèrgies al cacauet i a un altre tipus d'aliments".

   Galvin ha explicat que aquest és un tema molt controvertit: "Les creences dels pares interfereixen amb una gestió eficaç, sobretot quan es basen en informació incorrecta, cosa que porta a sentiments d'estrès, la falta de control, la desconfiança i la incertesa".

   Aquests sentiments negatius "distreuen els pares de la tasca de ser pares, i fan que sigui més difícil per a ells reaccionar de manera adequada i eficaç als desafiaments quotidians" d'equilibrar la seguretat amb el desenvolupament socioemocional i cognitiu positiu en el creixement del nen.

   Atesa la necessitat de més educació i informació, durant el congrés es portarà a terme un 'workshop' del Comitè de l'Organització de Pacients de EAACI (POC) en què participaran 23 representants d'organitzacions de pacients de tot el món, que compartiran coneixements.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés