L'ús de mascareta no és obligatori però es recomana
BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -
Un total de 40.557 estudiants s'han inscrit aquest any a les proves d'accés a la universitat (PAU) que tindrà lloc la setmana que ve, entre el 14 i el 16 de juny, i que suposa prop de 800 més que el 2021, que van ser 39.775.
Les proves tornen al format previ a la situació de la pandèmia de la covid-19 i es faran durant tres dies, segons ha informat aquest divendres la Conselleria de Recerca i Universitats de la Generalitat.
Segons les instruccions de les autoritats sanitàries, l'ús de mascareta no té caràcter obligatori, però com les proves es fan en espais tancats amb concentració de persones, se'n recomana l'ús mentre duri la prova, tant a l'aula com a l'accés i els passadissos.
Es mantindran les mesures adoptades el 2020 en l'àmbit acadèmic que flexibilitzen l'optativitat en l'elecció de les preguntes per part de l'alumne.
Del total de matriculats, 32.172 són estudiants amb matrícula ordinària que han acabat batxillerat en aquest curs escolar; 4.612 són de matricula lliure --de batxillerat d'altres anys, que volen millorar nota o que només s'examinen de la fase específica--, i 3.773 provenen de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna matèria de la fase específica.
Els alumnes de matrícula ordinària són lleugerament superiors als de l'any anterior, quan van ser 31.821, i també el percentatge d'aprovats de batxillerat és coincident: aquest any han aprovat un 79,03% dels matriculats de segon curs, en comparació al 79,86% del 2021.
Respecte a l'alumnat de matrícula lliure, es produeix un petit increment en el col·lectiu que repeteixen les PAU per millorar nota, que ha passat de 410 a 450, mentre que els alumnes lliures matriculats només d'alguna matèria són 3.534 --per 3.181 el 2021--, els que repeteixen les proves per suspendre-les són 460 --415 el 2021-- i els inscrits que han fet el batxillerat estranger són 168 --132 el curs passat--.
DUES FASES
Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria, i consta de cinc exàmens --llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera, història i una matèria comuna d'opció de batxillerat--, i la fase específica, en la qual els estudiants es poden examinar de fins a tres matèries.
La nota de batxillerat té un valor del 60% mentre que la fase general té un valor del 40%, sempre que l'alumne obtingui una qualificació mínima de 4 en la mitjana de cinc exàmens que integren la fase general.
Els alumnes catalans estan distribuïts en aproximadament seixanta poblacions amb un total de 207 tribunals, i el resultat de les proves es podrà consultar a partir del 29 de juny al Portal d'Accés a la Universitat.