Actualitzat 13/11/2017 12:56

Més de 400 farmàcies de Barcelona detectaran gratuïtament el risc de diabetis

Una farmacèutica realitza una prova de glucèmia a una usuària
EUROPA PRESS

El 22% de la població té alteracions en la glucosa, i el 77% ho desconeix

BARCELONA, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

Més de 400 farmàcies de la província de Barcelona oferiran als ciutadans més grans de 30 anys tests gratis de detecció del risc de diabetis, una malaltia amb una alta prevalença a Espanya i que amb un canvi d'hàbits pot reduir-se un 58% el risc de patir-la, ha explicat als mitjans el responsable d'atenció farmacèutica del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (Cofb), Guillermo Bagaria.

Impulsada a partir d'aquest dilluns i fins al 26 de novembre, i coincidint amb el Dia mundial de la Diabetis aquest dimarts, la campanya detectarà precoçment les alteracions en el metabolisme de la glucosa, que afecta un 22% dels espanyols, entre els quals hi ha un 77% que no són conscients, i un 29% que pateix diabetis tipus 2.

Els més de 700 farmacèutics participants oferiran als usuaris dels establiments realitzar-se les proves, que consisteixen en un test de detecció de risc, amb una prova de glucèmia en sang i un qüestionari --amb aspectes físics i hereditaris--; i dues enquestes sobre l'adherència a la dieta mediterrània i a l'exercici.

Col·laboren en la iniciativa el Cofb, l'Agència de Salut Pública de Catalunya, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc), l'Associació Catalana de Diabetis i l'Associació de Diabètics de Catalunya (ADC).

El president de l'Associació Catalana de Diabetis, Alberto Godoy, ha explicat que el 13% de la població de l'Estat sofreix diabetis i el 50% ho desconeix, i el gerent de Camfic, Joan Lozano, ha afegit que la campanya permetrà arribar a la població que no acudeix regularment a centres de salut, però sí a la farmàcia.

DERIVACIÓ AL CAP

En el cas de població sana en la qual els resultats estiguin dins dels paràmetres establerts o que es consideri que l'usuari està en un període previ a l'aparició de la diabetis en el qual no es presenten més símptomes que nivells alts de glucosa --prediabètic--, els farmacèutics oferiran pautes de prevenció i realitzaran un seguiment.

Si l'usuari presenta un risc alt de patir la malaltia, també se li derivarà al seu centre d'atenció primària (CAP) amb una carta en la qual constaran els resultats de les proves, perquè el seu professional sanitari de referència faci una valoració.

Els participants rebran consells de prevenció, com seguir una dieta mediterrània, fer entre tres i quatre menjars al dia, utilitzar mètodes de cocció saludables i variats --vapor, planxa, forn i guisat--, realitzar un mínim de 30 minuts d'activitat física setmanals i dormir entre set i nou hores.

La diabetis mellitus de tipus 2 s'associa a una menor esperança de vida i a l'aparició de trastorns relacionats amb la síndrome metabòlica i malalties cardiovasculars, i una detecció tardana empitjora la salut, ha afegit la representant d'Aificc Ester Giménez.

Una vegada finalitzada la iniciativa, els organitzadors tenen l'objectiu que s'incorpori aquest protocol d'intervenció com una pràctica habitual de la farmàcia.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés