Més de 138.000 gossos i gats van ser abandonats a Espanya el 2017

Gos abandonat
FUNDACIÓN AFFINITY - Archivo
Publicat 21/6/2018 17:51:53CET

Recomanen esterilitzar per evitar ventrades indesitjades, primera causa d'abandó

BARCELONA, 21 Jun. (EUROPA PRESS) -

Un total de 104.834 gossos i 33.473 gats van ser recollits per les societats protectores de l'Estat el 2017, una xifra "molt elevada" i que es manté respecte a l'any anterior segons la Fundació Affinity.

En un comunicat aquest dijous, l'entitat ha explicat que les dades, recollits en l'estudi 'Ell mai ho faria 2017', demostren un estancament "alarmant" en els últims tres anys que trenca l'anterior tendència a la baixa, segons la directora de la fundació, Isabel Buil.

Menys de la meitat (el 43,5%) de les mascotes recollides per protectores el 2017 van ser adoptades per una nova família, mentre que el 17% s'havien perdut i van poder ser retornades als seus propietaris per anar identificats amb el microxip.

El 16% dels gossos i gats recollits roman actualment en el refugi, i el 3% estan en cases d'acolliment, i la fundació ha lamentat que el 7,5% van ser sacrificats per causes mèdiques, i un 2%, eutanasiats.

Buil ha considerat que el problema de l'abandó requereix la "màxima col·laboració de tots els agents", amb un rol clau de les administracions públiques, però també fa mancada col·laboració de l'àmbit privat i un lideratge clar per reduir-se dràsticament.

ADOPCIONS, TAMBÉ "ESTANCADES"

La taxa d'adopció tant de gossos (44,7%) com de gats (40,5%) "es manté estancada" respecte a anys anteriors, davant el que reclamen fomentar-les per reduir la població d'animals que hi ha als refugis i donar-los una segona oportunitat.

La majoria dels animals que arriben als refugis no porten microxip: solament estaven identificats amb aquest procediment el 33% dels gossos i el 3,7% dels gats que van arribar als refugis l'any passat, i solament el 9% de les mascotes abandonades van ser portades per les per les persones responsables d'elles, i la resta van ser oposats.

L'estudi desmenteix la creença popular que el nombre més gran d'abandonaments es dona al període estival, ja que la recollida de gossos es manté estable al llarg de l'any --amb entre un 32% i un 35% per als tres quadrimestres--, mentre que en els gats es dona un màxim de recollides coincidint amb el seu cicle de reproducció, entre maig i setembre.

Sobre els motius d'abandonament, han detectat que el principal motiu són les ventrades indesitjades (15,5%), seguit per la fi de la temporada de caça (12%) i els factors econòmics (12%), mentre que l'arribada de les vacances només motiva l'abandonament en l'1,3% dels casos registrats.

ESTERILITZAR

"Les ventrades no desitjades són la primera causa d'abandonament i per això, en la situació actual en la qual ens trobem, recomanem l'esterilització com a eina clau" de responsabilitat, ha afirmat Buil.

Quant als motius per adoptar un animal de companyia, la major part de les persones que donen aquest pas ho fan per estar sensibilitzats amb la problemàtica de l'abandonament (40%), per ser col·laboradores de l'entitat (20%) o per recomanació d'amics i coneguts (15%).

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.