Publicat 11/6/2019 17:40:52 +02:00CET

Mercè Sampietro: "La meva cinefília va néixer al cinema de barri"

Mercè Sampietro: "El meu cinefilia va néixer al cinema de barri"
EUROPA PRESS

La Filmoteca ofereix una 'carta oberta' amb una selecció dels seus films preferits

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

L'actriu catalana Mercè Sampietro, Gaudí d'Honor el 2018 i a la qual la Filmoteca de Catalunya ofereix aquest mes una 'carta blanca' amb una selecció de films, ha assegurat que la seva passió pel cinema va començar al barri on va trobar "un oasi" durant la postguerra.

"La meva cinefilia va néixer al cinema de barri. La meva passió va començar al barri. Em va embogir de seguida. Vaig trobar un refugi que m'ensenyava unes coses que no creia que existissin", ha explicat l'actriu en la presentació aquest dimarts de la seva 'Carta blanca' en la Filmoteca, que es perllongarà fins al 28 de juny.

La 'Carta blanca a Mercè Sampietro' inclou films que ha protagonitzat com 'Lugares comunes', 'Silencio roto', 'Cuando vulevas a mi lado' i 'Gary Cooper que estás en los cielos', i una selecció de títols que dibuixen el perfil cinèfil de l'actriu: "Són pel·lícules que m'han agradat molt".

Entre elles figuren 'A l'est de l'Edèn', d'Elia Kazan; 'Sense perdó', de Clint Eastwood; 'Dublineses', de John Huston; 'El quart manament', d'Orson Welles; 'Noces de sang', de Carlos Saura; 'La multitud', de King Vidor' i 'El sabor del sake', de Yasujirô Ozu.

Ha explicat que en aquells anys que el cinema era un "oasi" per a ella, va veure moltes pel·lícules de tots els géneres, entre elles molts westerns, i que totes les pel·lícules que ha seleccionat li hagués agradat protagonitzar-les.

Ha admès que una de les pel·lícules que li van marcar més va ser 'A l'est de l'Edèn', perquè es va veure reflectida en alguns aspectes que plasmava la pel·lícula com a adolescent: "De James Dean em vaig enamorar perdudament", ha bromejat.

"TÉ L'ESPINETA" DE LA COMÈDIA

Sampietro ha explicat que en la seva trajectòria cinematogràfica té "l'espineta" de no haver fet comèdia, un gènere que creu més difícil que el drama, i ha remarcat que mai no acostuma a tornar veure les seves pel·lícules per no poder suportar-ho.

L'actriu ha treballat amb diferents directores com Pilar Miró, Gracia Querejeta o Judith Colell, però ha dit que en la seva opinió el director que millor ha sabut plasmar l'univers femení ha estat el suec Ingmar Bergman.

Tant el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, com el director adjunt, Octavi Martí, han dit que les 'cartes blanques' permeten descobrir els gustos de l'escollit, i ha lamentat que no han pogut exhibir 'Extramuros', de Miquel Picazo, per no haver trobat una altra còpia que no fos en VHS.