Publicat 20/6/2019 17:16:46 +02:00CET

El Mercat de les Flors projecta una temporada sense grans noms pels comptes prorrogats

El Mercat dels Flors projecta una temporada sense grans noms per comptes prorrogats
YI-CHUN WU / YI-CHUN WU - Archivo

Reprograma diversos espectacles amb la voluntat de donar visibilitat als artistes del territori

BARCELONA, 20 juny (EUROPA PRESS) -

Els pressupostos prorrogats i la incompatibilitat de les dates ha obligat el Mercat dels Flors de Barcelona a programar una temporada 2019-2020 sense la participació de grans noms i companyies --tot i que encara hi ha negociacions obertes--, i la dansa i el territori seran l'eix temàtic de la propera edició.

La temporada discorrerà sota el títol 'Dansa i territori. Territoris compartits, perspectives diverses', amb la idea de fons que, malgrat compartir una cultura globalitzada, el territori en què aquesta germina, afecta i contextualitza la creació, ha explicat la directora del Mercat, Àngels Margarit.

La mateixa ha avançat que el coreògraf Juan Carlos Lérida obrirà la temporada amb l'espectacle 'Doce', una estrena que forma part del projecte d'investigació 'La liturgia de las horas', que finalitzarà el 2020 i es formalitzarà en una peça itinerant de 12 hores de durada.

CONNECTAR AMB ESTÈTIQUES I SENSIBILITATS DIVERSES

Amb la voluntat de connectar amb múltiples estètiques i sensibilitats, la propera temporada portarà artistes d'altres llocs, i comptarà amb 12 coproduccions, dues d'aquestes amb coreògrafs internacionals amb l'espectacle del francès Christian Rizzo i la creació conjunta de Marina Mascarell --artista associada al Mercat--, amb la companyia sueca Skanes Dansteater.

Àfrica serà també un punt d'atenció, amb el cicle 'Àfrica Moment' --que presentarà diversos artistes-- i el solo de la coreògrafa sud-africana Robyn Orlin, en col·laboració amb l'intèrpret Albert Khoza.

La manca de pressupostos també ha propiciat la programació de tan sols dues constel·lacions --tres menys que el darrer any--, que seran Societat Doctor Alonso, que presentarà una triologia amb dues estrenes, i la creadora brasilera Lia Rodrigues, també amb tres peces pròpies i un treball de la coreògrafa francesa Maguy Marin.

REPROGRAMAR PER DONAR VISIBILITAT

El Mercat apostarà també per la reprogramació d'alguns espectacles d'artistes del territori, com l'últim solo de Pep Ramis/ Mal Pelo, com 'Flamingos', d'Albert Quesada --la primera creació 'Cèl·lula' del Mercat2--; 'Novembre', de Roser López Espinosa i 'Set of Sets', de Guy Nader i Maria Campos, i celebrarà amb Roger Bernat els deu anys de gira de 'La consagració de la primavera'.

Quant al circ, aquest seguirà present al Mercat amb la programació de quatre companyies del territori i la recuperació de 'Nu', de Quim Girón, i augmentaran a set els espectacles per a totes les edats inclosos a 'Talla única'.

El Mercat col·laborarà al llarg de la temporada amb diversos festivals i, a més d'Àfrica Moment, acollirà una nova edició d'El Més Petit de Tots, Hacer Historia(s) vol III, Hop i Salmon.

BALANÇ DE LA TEMPORADA 2018-2019

El Mercat de les Flors ha tancat la temporada 2018-2019 amb un total de 40.321 espectadors i un 76% d'ocupació, un 29% menys que l'anterior --amb 52.217 espectadors--, si bé els espectacles i les activitats han sumat 43.420 participants, amb prou feines un 5% menys que la seva comparativa amb la passada temporada.

Margarit ha cridat l'atenció sobre les xifres d'èxit recollides amb alguns espectacles com el de Boris Charmatz al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) la passada tardor, que va aconseguir reunir 3.500 espectadors en un cap de setmana.

La directora ha qualificat el balanç de "positiu" i ha justificat els resultats per la tipologia de propostes programades, espectacles pensats per a aforaments més reduïts, que eren conscients que convocarien un públic diferent.

Així mateix, Margarit assegura que una part del projecte consisteix a prendre el risc de programar espectacles menys coneguts i insistir en no fer-los desaparèixer després d'unes poques funcions.