Menys del 20% de les Prefectures de Servei en Medicina Interna a Espanya estan ocupades per dones

Publicat 27/11/2019 17:30:34CET
Fonendo, metge, salut, medicina,
PIXABAY - Archivo

MADRID, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

Menys del 20% de les Prefectures de Servei en Medicina Interna a Espanya estan ocupades per dones, segons s'ha posat de manifest durant la taula rodona 'Sesgo de género', organitzada en el marc del 40è Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), que aquests dies se celebra a Barcelona.

Així, s'estima que dos terços dels estudiants universitaris de Medicina Interna i dos terços dels residents d'aquesta especialitat són dones però, malgrat això, menys del 20 per cent de les Prefectures de Servei en Medicina Interna a Espanya estan ocupades per dones, cosa que revela que poques d'elles aconsegueixen llocs de responsabilitat al món científic.

"Alguna cosa similar passa a la SEMI, on dos terços dels nostres col·legiats són dones i la presència als nostres congressos és majoritàriament femenina, però continuen infrarepresentades en temes organitzatius, com la coordinació de grups de treball o com a autores en publicacions. Per això, treballem per revertir aquesta realitat juntament amb la creació, fa uns mesos, de l'Observatori d'Igualtat de la nostra Societat", ha dit la responsable de l'Observatori d'Igualtat de la Societat Espanyola de Medicina Interna, Asunción Gonzálvez Gasch.

Segons el parer dels experts, el primer pas per modificar els patrons de comportament esbiaixats és ser "realment" conscients de la seva existència per, a continuació, poder dur a terme iniciatives de les institucions i organitzacions de manera col·lectiva.

Per això, tal com ha postil·lat la doctora, abordar la qüestió de la desigualtat de gènere al món científic és un primer pas per avançar en la seva transformació.

"Homes i dones hauríem de tenir igualtat d'oportunitats, sense obviar que som diferents. Això, lluny de ser alguna cosa negativa, és profundament enriquidor. Si cada gènere pogués aportar per igual les seves qualitats en tots els àmbits, construiríem una societat més rica en recursos i amb més diversitat", ha afegit.

Ara bé, les desigualtats de gènere entre homes i dones també estan presents en l'atenció sanitària. "Aquestes diferències en salut són innecessàries, evitables i injustes i, en moltes ocasions, apareixen molt primerenques durant la infància i l'adolescència", ha postil·lat la doctora del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Vinalopó d'Elx (Alacant) i tresorera de la SEMI, Ana Maestre.

Precisament, una forma "senzilla" d'avaluar el biaix de gènere en l'atenció sanitària consisteix a identificar si per a una mateixa necessitat es fan esforços similars en un sexe respecte a un altre per part dels professionals sanitaris.

"Per exemple, en el cas de l'esforç diagnòstic i terapèutic, perquè si algú és exclòs del procés diagnòstic o no se li fan les proves pertinents, té menys possibilitats de rebre el tractament adequat; i això depèn tant del professional sanitari com dels condicionants biològics i de gènere del pacient", ha postil·lat Maestre.

A més, el gènere no només influeix en les diferents necessitats de salut i cerca d'atenció sanitària i en els diferents tractaments i resultats en homes i dones, sinó també en la investigació en salut.

"Clàssicament les dones han estat infrarrepresentades en la investigació clínica i, especialment, en els assajos clínics, amb els quals s'han fet extrapolacions en les dones dels resultats obtinguts en estudis duts a terme majoritàriament en població masculina", ha resolt l'experta.

Contador