El medi ambient se situa entre els principals problemes d'Espanya per a la joventut

Publicat 12/8/2019 11:23:14CET
Plástico en la playa, contaminación, recurso, medio ambiente
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

El medi ambient se situa entre els principals problemes d'Espanya per a la joventut, que aquest 12 d'agost celebra el seu Dia Mundial, com constata l'enquesta Global Millennials 2019 elaborada per Deloitte. A més, els joves menors de 24 anys són el sector de població que més assenyala el medi ambient entre els principals problemes d'Espanya, segons les dades de l'últim baròmetre del CIS.

"Al final és el nostre futur. Una persona de 40 o 50 anys no veu les conseqüències reals del canvi climàtic sobre si mateix, pensa que és una cosa que arribarà o no arribarà, no ho consideren una crisi, però les noves generacions sí, perquè pensem que potser no arribarem a fer-nos grans, per això estem més conscienciats", explica a Europa Press Koro López de Uralde, de 23 anys, una de les portaveus a Madrid de 'Fridays For Future', un moviment contra el canvi climàtic inspirat en l'activista adolescent sueca Greta Thunberg.

Segons el baròmetre del CIS del passat mes de juliol, els problemes mediambientals van ser assenyalats com el principal problema d'Espanya per 2,7 de cada 100 joves d'entre 18 a 24 anys. El percentatge es redueix progressivament a mesura que avança l'edat: només l'1,2% de la població espanyola d'entre 35 i 44 anys ho considera el problema més important, i només un 0,1% en el cas dels majors de 65 anys.

D'aquesta manera, el medi ambient continua estant lluny de les principals preocupacions dels menors de 24 anys segons el CIS, que són l'atur, la classe política o la corrupció, però els joves assenyalen el medi ambient com un problema prioritari.

A banda del CIS, altres estudis recents constaten la creixent conscienciació de la joventut espanyola pel canvi climàtic i les seves conseqüències. El passat mes de juliol, l'Enquesta Global Millennials 2019 elaborada per Deloitte ho situava com la tercera preocupació més important dels joves espanyols, només per darrere de la corrupció i de l'atur.

CONSCIÈNCIA GENERACIONAL

"Els científics fan cada vegada més advertiments, i en veiem els símptomes, com que cada vegada hi ha més incendis. El canvi climàtic és més palpable", afegeix la jove Koro López de Uralde. En la seva opinió, un dels factors que han influït en les noves generacions és la presència de valors mediambientals i ecologistes en l'educació, encara que considera que encara "no és suficient".

"L'educació és una part fonamental", defensa Irene Rubiera, estudiant de Dret de 20 anys, que també participa en 'Fridays For Future', que la setmana passada va definir la seva estratègia internacional durant una trobada que es va celebrar Suïssa a la qual van assistir mig miler de joves de 40 països.

Rubiera admet que, en el seu cas, la consciència ecologista la va adquirir a casa. "Hi ha més consciència en la nostra generació perquè hem tingut el canvi climàtic sobre la taula, s'esmenta en els nostres llibres de text i se'ns ensenya a reciclar", argumenta.

A Espanya, els estudiants universitaris han liderat a Espanya el moviment 'Fridays For Future', que té rèpliques a països d'arreu del món, des que el passat mes de febrer a Girona un grup de joves de la universitat de la ciutat catalana es van plantar davant la seu de la Generalitat, emulant la sueca Thunberg, que l'estiu de l'any passat va començar a protestar tots els divendres davant la seu del parlament suec per reclamar que s'actuï contra el canvi climàtic.

EL 15M VERD

El passat 15 de març, aquest moviment estudiantil internacional va tenir el seu propi 15M. Aquell dia, 'Fridays For Future' va convocar la primera vaga internacional pel clima amb 1.600 convocatòries arreu del món a les quals van donar suport milions d'estudiants. A Espanya, la jornada va buidar aules i va moure milers de joves als carrers de més de 50 ciutats. El proper 27 de setembre, el moviment ha convocat una vaga general internacional.

"Vull pensar que és la gran lluita de la nostra generació. Ja ens han anomenat el '15M verd' o la primavera climàtica, i estem en una cruïlla. Mentre vegem que continuem en perill, això augmentarà", vaticina Irene, mentre que la seva companya Koro subratlla el caràcter "transversal i obert" d'aquest moviment.

"No està polititzat, i demana protegir el planeta, que hi hagi una transició cap a un model sostenible. Defensem una cosa que no depèn de la ideologia que tinguis, o de l'edat, perquè volem una cosa que cuidi de tothom, fins i tot de totes les espècies, no només dels humans", postil·la.

PRECARIS I SENSE EMANCIPAR-SE

En el Dia Internacional de la Joventut, que se celebra aquest 12 d'agost, organitzacions com CCOO denuncien les "cotes escandaloses" de la temporalitat juvenil a Espanya "per sobre del 55%", l'"abús" de les pràctiques no laborals, el "fenomen creixent dels falsos autònoms, l'ocupació submergida i l'atur ("que encara afecta el 25% de la joventut menor de 30 anys", recorda) com a causes de la "vulnerabilitat" dels joves, "que es veuen d'aquesta manera incapacitats per planificar i desenvolupar projectes de vida a mitjà i llarg termini".

D'altra banda, un estudi de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya, alertava fa uns mesos que l'any 2018 ser l'any amb menys proporció de joves emancipats de l'última dècada: només 19 de cada 100 persones entre els 16 i els 29 anys estava vivint fora de la llar d'origen l'any passat.

Aquesta tendència es registra per igual a tot Espanya. És a dir, a totes les comunitats autònomes ha baixat el percentatge d'emancipació, encara que no totes es troben en el mateix nivell. El consell destaca que en cinc d'elles --Andalusia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura i el País Basc-- el percentatge no arriba al 17%, mentre que a Galícia i Astúries se situa prop del 20%.