Publicat 12/08/2019 11:23

El medi ambient se situa entre els principals problemes d'Espanya per a la joventut

Plástico en la playa, contaminación, recurso, medio ambiente
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

El medi ambient se situa entre els principals problemes d'Espanya per a la joventut, que aquest 12 d'agost celebra el seu Dia Mundial, com constata l'enquesta Global Millennials 2019 elaborada per Deloitte. A més, els joves menors de 24 anys són el sector de població que més assenyala el medi ambient entre els principals problemes d'Espanya, segons les dades de l'últim barmetre del CIS.

"Al final és el nostre futur. Una persona de 40 o 50 anys no veu les conseqüncies reals del canvi climtic sobre si mateix, pensa que és una cosa que arribar o no arribar, no ho consideren una crisi, per les noves generacions sí, perqu pensem que potser no arribarem a fer-nos grans, per aix estem més conscienciats", explica a Europa Press Koro López de Uralde, de 23 anys, una de les portaveus a Madrid de 'Fridays For Future', un moviment contra el canvi climtic inspirat en l'activista adolescent sueca Greta Thunberg.

Segons el barmetre del CIS del passat mes de juliol, els problemes mediambientals van ser assenyalats com el principal problema d'Espanya per 2,7 de cada 100 joves d'entre 18 a 24 anys. El percentatge es redueix progressivament a mesura que avana l'edat: només l'1,2% de la població espanyola d'entre 35 i 44 anys ho considera el problema més important, i només un 0,1% en el cas dels majors de 65 anys.

D'aquesta manera, el medi ambient continua estant lluny de les principals preocupacions dels menors de 24 anys segons el CIS, que són l'atur, la classe política o la corrupció, per els joves assenyalen el medi ambient com un problema prioritari.

A banda del CIS, altres estudis recents constaten la creixent conscienciació de la joventut espanyola pel canvi climtic i les seves conseqüncies. El passat mes de juliol, l'Enquesta Global Millennials 2019 elaborada per Deloitte ho situava com la tercera preocupació més important dels joves espanyols, només per darrere de la corrupció i de l'atur.

CONSCINCIA GENERACIONAL

"Els científics fan cada vegada més advertiments, i en veiem els símptomes, com que cada vegada hi ha més incendis. El canvi climtic és més palpable", afegeix la jove Koro López de Uralde. En la seva opinió, un dels factors que han influt en les noves generacions és la presncia de valors mediambientals i ecologistes en l'educació, encara que considera que encara "no és suficient".

"L'educació és una part fonamental", defensa Irene Rubiera, estudiant de Dret de 20 anys, que també participa en 'Fridays For Future', que la setmana passada va definir la seva estratgia internacional durant una trobada que es va celebrar Sussa a la qual van assistir mig miler de joves de 40 pasos.

Rubiera admet que, en el seu cas, la conscincia ecologista la va adquirir a casa. "Hi ha més conscincia en la nostra generació perqu hem tingut el canvi climtic sobre la taula, s'esmenta en els nostres llibres de text i se'ns ensenya a reciclar", argumenta.

A Espanya, els estudiants universitaris han liderat a Espanya el moviment 'Fridays For Future', que té rpliques a pasos d'arreu del món, des que el passat mes de febrer a Girona un grup de joves de la universitat de la ciutat catalana es van plantar davant la seu de la Generalitat, emulant la sueca Thunberg, que l'estiu de l'any passat va comenar a protestar tots els divendres davant la seu del parlament suec per reclamar que s'actu contra el canvi climtic.

EL 15M VERD

El passat 15 de mar, aquest moviment estudiantil internacional va tenir el seu propi 15M. Aquell dia, 'Fridays For Future' va convocar la primera vaga internacional pel clima amb 1.600 convocatries arreu del món a les quals van donar suport milions d'estudiants. A Espanya, la jornada va buidar aules i va moure milers de joves als carrers de més de 50 ciutats. El proper 27 de setembre, el moviment ha convocat una vaga general internacional.

"Vull pensar que és la gran lluita de la nostra generació. Ja ens han anomenat el '15M verd' o la primavera climtica, i estem en una crulla. Mentre vegem que continuem en perill, aix augmentar", vaticina Irene, mentre que la seva companya Koro subratlla el carcter "transversal i obert" d'aquest moviment.

"No est polititzat, i demana protegir el planeta, que hi hagi una transició cap a un model sostenible. Defensem una cosa que no depn de la ideologia que tinguis, o de l'edat, perqu volem una cosa que cuidi de tothom, fins i tot de totes les espcies, no només dels humans", postilla.

PRECARIS I SENSE EMANCIPAR-SE

En el Dia Internacional de la Joventut, que se celebra aquest 12 d'agost, organitzacions com CCOO denuncien les "cotes escandaloses" de la temporalitat juvenil a Espanya "per sobre del 55%", l'"abús" de les prctiques no laborals, el "fenomen creixent dels falsos autnoms, l'ocupació submergida i l'atur ("que encara afecta el 25% de la joventut menor de 30 anys", recorda) com a causes de la "vulnerabilitat" dels joves, "que es veuen d'aquesta manera incapacitats per planificar i desenvolupar projectes de vida a mitj i llarg termini".

D'altra banda, un estudi de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya, alertava fa uns mesos que l'any 2018 ser l'any amb menys proporció de joves emancipats de l'última dcada: només 19 de cada 100 persones entre els 16 i els 29 anys estava vivint fora de la llar d'origen l'any passat.

Aquesta tendncia es registra per igual a tot Espanya. És a dir, a totes les comunitats autnomes ha baixat el percentatge d'emancipació, encara que no totes es troben en el mateix nivell. El consell destaca que en cinc d'elles --Andalusia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura i el País Basc-- el percentatge no arriba al 17%, mentre que a Galícia i Astúries se situa prop del 20%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés