Publicat 2/11/2019 12:45:02 +01:00CET

Mayka Navarro porta el lector a l'escenari del succés amb 'Desmontando el crimen perfecto'

La periodista Mayka Navarro amb el seu primer llibre, 'Desmontando el crimen perfecto' (editorial Alrevés).
EUROPA PRESS

El seu primer llibre relata l'homicidi d'una dona "freda i altiva" el 2008 a Barcelona

BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

La periodista Mayka Navarro ha publicat el seu primer llibre, 'Desmontando el crimen perfecto' (Editorial Alrevés), que narra un rebuscat homicidi a Barcelona el 2008 i desemmascara la dona que el va cometre, seguint l'estil de les seves cròniques de successos en la premsa: "Traslladar el lector a l'escenari".

El lloc és un apartament de Gràcia on va aparèixer morta al febrer de 2008 una dona de 32 anys, nua i amb una bossa de plàstic al cap: un muntatge de María Ángeles Molina 'Angi', que Navarro ha reconstruït en el seu llibre seguint "la regla d'anar al lloc on tenen lloc els fets per explicar-los millor", segons ha explicat en una entrevista d'Europa Press.

La periodista ha tornat a parlar amb el màxim de persones possible que apareixen en el text i ha tornat a visitar els escenaris del cas, sobre el qual ha dit, més de 10 anys després, que "no és un crim perfecte".

Considera que, en publicar la notícia sobre l'assassinat a 'El Periódico de Catalunya', es va equivocar en el titular 'Crim perfecte': "Va ser un gran error perquè no va ser un crim perfecte i, sobretot, perquè no vaig mesurar allò que implicava per als familiars i els amics" de la víctima.

Ha lamentat que s'interpretés que "emfatitzava les qualitats de l'assassina i que havia fet una cosa perfecta" malgrat que l'autora del crim no va tenir l'empatia suficient per posar-se en el lloc dels investigadors de Mossos d'Esquadra i va deixar pistes en intentar amagar l'assassinat, motivat per la cobdícia, sota un mòbil sexual.

L'homicida va suplantar la identitat de la seva víctima abans de matar-la, va contractar préstecs i assegurances de vida en nom d'ella i, a pesar que els seus plans van ser descoberts, 'Angi' mai no va reconèixer el crim i en el judici es va mostrar "freda i altiva".

El llibre, redactat seguint el sumari de la investigació i la seva cronologia, conté una narració des del punt de vista del Grup d'Homicidis de Mossos que va descobrir l'assassina i de la mateixa periodista que va perseguir la informació: "Jo havia de semblar la justa, però que el lector entengués una mica com fem això dels successos i com sofrim i tot el que implica".

PERIODISME I SECRET DE SUMARI

Sense voler-ho, Navarro es va veure implicada en la història en publicar-la el 2008 un dia abans de l'aixecament del secret de sumari per la jutgessa, que va obrir una investigació per descobrir les fonts dels periodistes i va prohibir a diversos mitjans de comunicació informar del cas.

Una dècada després, Navarro té clar que "el secret de sumari afecta els funcionaris públics, no els periodistes", encara que ha apel·lat a la responsabilitat dels professionals de la informació de protegir les seves fonts i tenir com línia vermella no perjudicar les investigacions.

"Els de successos som els més responsables de tots, i és que ho hem de ser, perquè la nostra matèria primera és la més delicada", ha plantejat la periodista després de publicar el llibre, que conté altres elements de reflexió i debat sobre l'ofici.

Ha considerat que la secció de successos és la més complexa de totes i ha argumentat que cal "explicar el millor i el pitjor de l'ésser humà".

"Algú ha d'explicar que hi ha gent perversa que no és que mati per diners ni per sexe ni per ambició, sinó per maldat", ha subratllat.

En el llibre també tracta l'impacte que pot tenir la informació de successos en afins de la víctima d'un crim, per la qual cosa ha considerat que "no sempre es pot, però s'ha d'intentar" comprovar que aquests hagin conegut els detalls primer a través de la investigació.

A més, ha subratllat que cada vegada té més presents les víctimes en escriure i que els lectors han evolucionat i no volen informacions amb detalls sobre els successos, sinó que: "Ara la gent prefereix que la contextualitzis".