Actualitzat 23/4/2020 15:19:59 +00:00 CET

Un màxim de 3 nens acompanyats podran sortir de casa a partir de diumenge

Óscar J.Barroso - Europa Press

Podran sortir menors de 0 a 14 anys, de 9.00 a 21 hores, en un radi d'1 quilòmetre de casa i poden acompanyar-los germans grans de 18 anys

MADRID, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

A partir d'aquest diumenge 26 d'abril podran sortir al carrer, acompanyats d'un adult, un màxim de 3 nens que convisquin junts durant una hora i en un radi d'un quilòmetre de casa de 9.00 a 21 hores, i a més a més podran sortir amb les joguines al carrer.

"A partir d'aquest diumenge els nens i nenes de fins a 14 anys podran sortir a passejar i jugar al carrer un cop al dia, durant una hora, en el radi d'un quilòmetre, en un horari d'entre les 9.00 i 21.00 hores, i us recomanem evitar les hores punta per evitar possibles contagis. Podran anar acompanyats d'un adult responsable que convisqui amb ells, que també pot ser un germà gran. Cada adult podrà sortir amb un màxim de tres nens", ha explicat el vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, aquest dijous 23 d'abril, en la conferència de premsa amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Els menors podran "córrer, saltar i fer exercici" sempre que es respectin les condicions de distància interpersonal, per a la qual cosa seria "ideal" garantir dos metres i com a mínim un. A més a més, els més petits podran sortir al carrer amb joguines, com ara "una pilota o un patinet", però no podran fer ús d'espais comuns com parcs infantils.

En el cas dels nens de l'entorn rural, podran sortir pel camp o el bosc si respecten la distància amb altres persones. En tot moment, l'adult que els acompanyarà haurà de tenir-los controlats. Mentrestant, els petits que presentin símptomes com febre que puguin ser compatibles amb la covid-19 o que estiguin en quarantena, no podran sortir al carrer.

Quant a les comunitats de veïns, el vicepresident ha puntualitzat que cada veïnat ha d'"establir les seves pròpies normes" en relació amb la utilització d'aquestes zones comunes però, en cap cas, els nens d'aquestes comunitats podran compartir joguines ni utilitzar instal·lacions de la urbanització que facin servir altres menors.

DEMANA PERDÓ ALS MÉS PETITS

Pablo Iglesias ha demanat "perdó" als nens d'Espanya perquè, segons ha dit, el Govern central durant les darreres hores no ha estat "prou clar" a l'hora d'explicar com podran sortir a passejar. "Vull donar-vos les gràcies, i que entengueu que quan les decisions són molt difícils de vegades podem fer malament les coses, per això us demano perdó", ha insistit.

Iglesias ha admès les crítiques perquè l'executiu "no es va explicar bé" respecte als permisos. En un primer moment, la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern central, María Jesús Montero, va assenyalar que els nens només podrien sortir per acompanyar un adult al carrer, i a la tarda, després de rebre crítiques de diferents sectors de la societat, el ministre de Sanitat va aclarir que podrien sortir a passejar.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat "màxima cautela" i "prudència" i ha recordat les tres prioritats: 1) mantenir la distància interpersonal; 2) rentar-se amb molta freqüència les mans i mantenir una higiene estricta tant en espais públics com privats; 3) l'ús de màscares "no és obligatori" però sí "recomanable" en cas que els infants hagin d'anar a algun lloc concorregut.