Publicat 24/3/2019 14:21:17CET

La matinada del diumenge 31 de març a les 2.00 seran les 3.00 i començarà l'horari d'estiu

EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 24 Març (EUROPA PRESS) -

La matinada del proper diumenge, 31 de març, a les 02.00 seran les 03.00 i començarà l'horari d'estiu, que s'estendrà fins a l'últim cap de setmana d'octubre, quan el rellotge tornarà a l'horari d'hivern.

Precisament, en el Consell de Ministres d'aquest 22 de març, la portaveu del Govern i ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha avançat que Espanya mantindrà el seu actual fus horari i el canvi d'hora estacional i que, en línia amb la UE, s'ha obert un període de "reflexió" fins al 2021.

La ministra s'ha expressat d'aquesta manera després que el Govern hagi estudiat l'informe encarregat a la comissió d'experts en el qual s'ha revisat el fus horari, sobre el qual no es planteja "cap canvi", mentre que sobre el canvi d'hora estacional, que es produeix a Espanya des de fa 45 anys, no s'ha aconseguit cap conclusió concloent ni vinculant.

El canvi horari forma part de la Directiva Europea 2000/84CE que afecta tots els Estats membre de la Unió Europea amb l'objectiu d'aprofitar millor la llum solar a la tarda. Per tant, el canvi és obligatori i sempre es produeix en les mateixes dates i hores en el conjunt de la UE, de manera que no existeix la possibilitat que un Estat membre no apliqui aquest canvi d'hora.

A Espanya, aquesta directiva es va incorporar a l'ordenament jurídic nacional mitjançant el Reial Decret 236/2002 de l'1 de març.

Al llarg dels anys s'han anat presentat informes i estudis per part de la Comissió Europea i la Direcció general Europea de mobilitat i transports (DG MOVE) el 2014 que apunten a estalvis en el consum d'energia.

La Comissió Europea assegura que el consum d'energia no és l'únic aspecte positiu, sinó que també subratlla altres impactes sobre sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat viària, les condicions de treball, les maneres de vida, la salut, el turisme o l'oci.

El canvi d'hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per aprofitar millor la llum natural del sol i consumir menys electricitat en il·luminació.

Des de 1981 s'aplica com a directiva que es renovava cada quatre anys fins a l'aprovació de la Novena Directiva, del Parlament Europeu i el Consell de la Unió, al gener de 2001, que estableix el canvi amb caràcter indefinit.

LA POSSIBILITAT DE CANVI, A DEBAT DES DE 2018

Tradicionalment, l'últim diumenge de març és quan es realitza el canvi d'hora per adaptar-se a l'horari d'estiu pel qual a les 2 de la matinada, hora peninsular, s'avancen els rellotges fins a les 3 (l'1 de la matinada a Canàries passarà a ser les 2). El canvi es produeix de nou l'últim diumenge d'octubre, per adaptar-se a l'horari d'hivern pel qual a les 3 de la matinada els rellotges es retarden a les 2.

La Comissió Europea va presentar una proposta el passat estiu de 2018 per posar fi als canvis d'hora durant aquest any. Al principi, aquest 31 de març anava a ser l'últim canvi d'hora que es realitzaria en la Unió Europea, però el Parlament Europeu ha demanat retardar fins al 2021 l'eliminació dels canvis d'hora proposat per la Comissió Europea.

Els Estats membres han de comunicar com a molt tard l'abril de 2020 si es quedaran amb l'horari d'estiu o amb el d'hivern. Si opten per la primera opció, l'últim canvi d'hora tindrà lloc el març de 2021, mentre que el rellotge es canviarà per última vegada a l'octubre de 2021 en aquells països que decideixin romandre en l'horari d'hivern. Malgrat la petició del Parlament Europeu, els Vint-i-vuit tornaran a debatre sobre aquesta qüestió al juny.

En el seu últim Consell de Ministres, el Govern ha decidit que Espanya mantindrà el seu fus horari actual i canvi d'hora estacional encara que, en aquest últim cas, la qüestió es tornarà a estudiar el 2021.

DIFERENTS POSTURES

En declaracions a Europa Press, el president de l'Associació per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE), José Luis Casero --que forma part de la comissió d'experts posada en marxa a Espanya per estudiar aquesta qüestió així com la del fus horari-- ha reconegut que la decisió de retardar la mesura "era previsible" encara que ha lamentat que sigui "una llàstima anar tan lent".

En qualsevol cas, Casero ha assenyalat que els treballs del grup d'experts estan d'acord en el fet que "cal prendre ja una decisió" i que l'altre debat passa per "quin serà el millor horari per a Espanya" que, com ha indicat, seria el d'hivern.

Per la seva banda, el físic de la Universitat de Sevilla, José María Martín Olalla, ha indicat, en ser preguntat per la demora a 2021 tant a nivell nacional com a europeu, que "fa la impresió que la Comissió Europea es va prendre l'assumpte massa a la lleugera, com si hi hagués un problema i calgués resoldre-ho immediatament".

"No veig que el canvi sigui necessari. El problema depèn de la latitud i la d'Espanya no és la de Finlàndia. Espero que la UE aprofiti la demora per prendre mesures amb més rigor", ha assegurat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.