Publicat 27/10/2015 12:28

Massagué veu "difícil" equiparar el risc de les carns processades amb l'amiant i el tabac

Celebra que l'OMS es pronunciï i demana moderació en el consum

BARCELONA, 27 oct. (EUROPA PRESS) -

El científic Joan Massagué ha considerat "difícil" equiparar el risc de les carns processades al de l'amiant i el tabac, després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) les hagi situat al mateix nivell.

En declaracions a Europa Press, el director de l'Sloan Kettering Institute de Nova York i del Comitè Científic Assessor de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) ha argumentat que en el cas de l'amiant i el tabac "se sap de manera molt concreta com causen mutacions i una inflamació crònica", mentre que una dieta molt carregada en greixos i processada és molt més complexa de composició i mesurament del seu impacte.

Ha celebrat que l'OMS s'hagi fixat en una qüestió que, segons l'investigador, és difícil de demostrar científicament, i tot i que ha demanat "moderació" en el consum de carns processades, ha rebutjat eliminar-les de la dieta.

"Quan una entitat es pronuncia així vol dir que hi ha suficient evidència per, com a mínim, incrementar la cautela", ha remarcat l'autor d'estudis sobre com s'origina la metàstasi.

Ha defensat "informar la gent, però no crear ni alimentar un estat de pànic permanent i de confusió" perquè acaba sent contraproduent i hi ha persones que viuen molt afectades de manera innecessària o bé altres que es mostren escèptiques, per la qual cosa ha demanat que l'OMS es posicioni sobre qüestions que planegen sobre l'opinió pública.

"El consell és una qüestió de seny i moderació amb tot el que es fa", ha expressat Massagué, qui ha recomanat un estil de vida saludable, ja que repercutirà favorablement en malalties de tipus oncològic, inflamacions cròniques i cardiovasculars, perquè totes elles estan relacionades.

ALERTA SOBRE L'ESTIL DE VIDA

"Ho veig tant una alerta sobre un estil de vida com una alerta sobre el que es menja quan es té aquest estil de vida", ha alertat l'investigador.

Desconeix si aquestes dietes poden tenir un impacte clar i mesurable científicament, tot i que ha dit que són compostos que irriten la mucosa gàstrica i poden causar inflamació, que és "la gran amiga del càncer perquè s'incrementa la possibilitat de mutació de les cèl·lules i que aquestes no puguin ser eliminades".

FACTORS DE RISC ASSOCIATS

"La mateixa persona que està menjant molt d'això, t'asseguro que està fent moltes altres coses que no són saludables", com beure i fumar massa, i no fer exercici, fet que fa que aquests estudis siguin tan difícils.

"Estem parlant d'un estil de vida en què la dieta és un dels elements i això fa molt difícil dir que és la dieta", ha insistit, i ha afegit que aquests hàbits no ocorren únicament per qüestions socioeconòmiques sinó per una despreocupació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés