Actualitzat 29/11/2023 16:04

Mascort diu que es podria transportar aigua amb vaixell a Barcelona abans de l'estiu si és necessari

Mascort a l'estació de tractament d'aigua potable del Besòs (Barcelona)
EUROPA PRESS

Preveu que sigui a partir del març si cal i s'està adequant el Port de Barcelona

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Acció Climàtica del Govern, David Mascort, ha afirmat que es transportarà aigua en vaixells a Barcelona per la sequera "quan calgui" i que, si es dona aquest escenari perquè la situació no millora, podran arribar abans de l'estiu per proveir la població.

Ho ha declarat als periodistes aquest dimecres després de visitar l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) del Besòs (Barcelona) amb el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, i el president d'Aigües de Barcelona, Àngel Simón.

Mascort ha insistit a posar a punt les instal·lacions del Port de Barcelona per si cal transportar aigua potable: "Arribaran quan sigui necessari que arribin. Si cal portar vaixells, abans de l'estiu arribaran els vaixells".

Ha afegit que l'arribada d'aquests vaixells depèn de factors com l'estalvi d'aigua i els recursos hídrics que es puguin produir fins aleshores i, sobre si creu que arribaran abans del març, ha respost que "la previsió és que no".

ACTUACIONS

Sobre les obres d'adequació al Port, costen "entre 4 i 5 milions d'euros", ja han començat, i s'estan centrant a canviar algunes vàlvules, a adequar els accessos i a fer manteniment del que ja es va fer per la sequera del 2008, quan també es va transportar aigua en vaixells.

D'altra banda, el conseller ha dit que al Port de Tarragona s'està "fent una anàlisi de com estan les instal·lacions, per veure si cal fer alguna actuació per poder extreure l'aigua".

Preguntat per les possibles ciutats de les quals transportar aigua, ja que s'havia plantejat Marsella i Tarragona, ha respost que estudien totes les possibilitats i que els noms esmentats fins ara són "exemples de ports propers, però no vol dir que siguin exactament" aquests.

Fonts del departament han informat que un vaixell pot portar uns 20.000 o 40.000 metres cúbics d'aigua i que podrien arribar "uns 2 al dia" a Barcelona, tot i que insisteixen que són escenaris futurs.

EMERGÈNCIA PER SEQUERA

Respecte a si es manté la previsió d'entrada en estat d'emergència per sequera a mitjans de desembre, Mascort ha respost que s'entrarà en emergència "quan els embassaments arribin al 16%" de capacitat, tot i que confia endarrerir l'entrada a aquest estat.

"Estem segurs que allargarem l'entrada a emergència, perquè segur que ja estem estalviant aigua avui, i que retardarem l'emergència algunes setmanes", ha dit.

Ha insistit que, en el marc actual de preemergència, tant la ciutadania com totes les activitats econòmiques de Catalunya "han de fer un esforç d'estalvi d'aigua, per allargar l'entrada a emergència i que potser no hagin d'arribar els vaixells".

A més, ha apostat per parlar amb tots els actors sobre la sequera per donar-hi una resposta conjunta: "Estem parlant amb tots els actors implicats en la sequera, i també amb el Ministeri (de Transició Ecològica i Repte Demogràfic), i si ens poden ajudar amb algunes gestions, com els vaixells o algunes obres, evidentment que demanarem que ens ajudin".
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés