Publicat 09/07/2015 18:20

Mascarell: "Quina llengua pot avançar si l'Estat en minimitza el valor?"

El conseller Ferran Mascarell
EUROPA PRESS

El conseller destaca la importància de fer del català una llengua d'Europa

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, s'ha preguntat aquest dijous "quina llengua pot avançar si l'Estat en minimitza el valor", en la conferència 'Cultura i infraestructures culturals' en el simposi '40 anyhs d'ella mort de Franco (1975-2015) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

El conseller ha assegurat que la societat ha fet bé la seva feina en matèria lingüística, ja que la meitat de les famílies catalanes tenen un dels progenitors nascuts fora, i així i tot la llengua segueix endavant: "Una societat que té permanentment un Estat que la dificulta sempre estarà en estat precari, sempre estarem insatisfets".

"Ens passa el contrari que a la majoria de països i Estats, que juguen a favor de la seva llengua. Quina llengua pot avançar si l'Estat en minimitza el valor?", ha plantejat el conseller, que també ha subratllat la importància de fer del català una llengua d'Europa.

"Hem d'aprendre a viure en una economia cultural global", ha dit el conseller, per a qui Catalunya ha d'aspirar a ser un Estat amb una capacitat fiscal plena.

REPTES DE LA CULTURA

Després d'una repassada històrica de l'etapa, s'ha detingut en l'últim tram, el comprès entre el 2007 i 2015, protagonitzat per la crisi econòmica --en què ha caigut un 25% el consum cultural--, les transformacions tecnològiques --a les quals no s'ha atès de manera suficient-- i les onades migratòries --amb el seu corresponent impacte lingüístic--.

Mascarell ha fixat entre els reptes que ha deixat aquesta etapa el reforç del talent emprenedor, per exemple entre editors i productors, i ha assegurat: "Una de les idees que compartim amb el president és completar el sistema d'equipaments públics", ha dit, i ha assegurat que aquest objectiu està a punt d'aconseguir-se, però que la situació de dependència fiscal i legislativa fa impossible completar-lo.

Ha dit que "cal fer coses fonamentals en els sistemes d'equipaments públics", com completar el sistema de biblioteques nascut a principis del segle XX, i que es troba al 92%, o el sistema d'arxius, que està a dos oasis d'acabar-se.

"DESAFORTUNADA REALITAT"

"Està tot a tocar: és la nostra desafortunada realitat", ha asseverat Mascarell i ha posat com a exemple la materialització d'equipaments com el Centre Nacional de Fotografia.

Sobre el model cultural català, ha dit que, tot i que el sistema és competitiu, s'ha construït "amb la meitat del que destina qualsevol país" de l'òrbita de Catalunya, i ha exalçat que és un model mixt projectat entre la iniciativa pública compartida de moltes administracions i la iniciativa privada de la societat civil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés