Publicat 13/11/2015 12:16

Mas reivindica la pau com a part de la mentalitat catalana

Subscriu un lema de la Cimera: "No més murs, ponts per a la llibertat"

BARCELONA, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha reivindicat aquest divendres que la pau forma part de la mentalitat catalana, i ho ha exemplificat amb les mobilitzacions pacífiques i cíviques dels últims anys per reclamar el dret a decidir.

A la inauguració de la XV Cimera de Premis Nobel, que se celebra fins diumenge a Barcelona, ha afirmat que aquesta manera de fer està "arrelada en la mentalitat catalana. Aquest amor per la pau sorgeix de la mentalitat catalana i ha estat allà durant molt temps".

Mas ha assegurat que, en una situació difícil com l'actual, Barcelona ha vist als seus carrers manifestacions massives reclamant el dret a decidir i "parlant a favor de la llibertat".

En un discurs que ha combinat català i anglès, Mas ha rememorat les paraules que el violoncel·lista Pau Casals va pronunciar davant de l'ONU quan li va donar la seva Medalla d'Or i en les quals va reivindicar la història catalana.

El president ha assegurat que hi continua havent civisme i mentalitat pacífica en moments de tensió política com l'actual entre Catalunya i la resta d'Espanya, i ha fet seu un dels lemes de la cimera: "No més murs, ponts per a la llibertat".

Mas també ha posat èmfasi en la llengua catalana, que té com veïnes dues llengües poderoses com són la francesa i la castellana, i l'ha reivindicat com a part de la personalitat catalana i una forma de defensar la cultura.

ADA COLAU RECLAMA DIÀLEG

Durant el seu discurs, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha fet referència al procés sobiranista català i ha reclamat diàleg.

Ada Colau ha recordat que, davant de manifestacions pacífiques, el Govern espanyol no ha volgut dialogar i ha polititzat els tribunals: "Aquest no és el camí".

REFUGIATS

Mas ha fet referència a la crisi de refugiats --un dels temes de la cimera-- recordant que Catalunya està "acostumada" a rebre gent d'altres països i que una gran part de la seva població no té origen directe de Catalunya.

Ha assegurat que a Catalunya "l'important no és d'on ve (la població), sinó on vol anar", i ha remarcat que molts catalans van haver d'exiliar-se a causa de la Guerra Civil.

També ha afirmat que Catalunya és un "bon laboratori" per observar l'experiència de la integració i l'acollida, i que està preparada per rebre els refugiats en unes condicions dignes, amb la coordinació de les institucions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés