Actualitzat 23/10/2015 11:53

Mas diu que la contractació pública de la Generalitat és "impecable"

Artur Mas y Oriol Junqueras en el Parlament
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest divendres davant del Parlament que la contractació pública de la Generalitat és "impecable" i cada vegada més exigent, i que ell està compromès que funcioni bé aquest sistema, amb transparència i bones garanties per a tots.

    En iniciar la seva compareixença a petició pròpia després de l'operació Petrum que es va detenir el director de l'empresa pública Infraestructures.cat, ha dit que l'operació policial d'aquesta setmana és la segona en molt poc temps sobre Petrum, i que part de la premsa estava preavisada, "cosa àmpliament sospitosa del que es pretén i es vol traslladar a l'opinió pública", tot i que admet que també es pretén investigar, la qual cosa dóna suport a si hi ha indicis d'il·legalitats.

   Mas --que ha arribat amb els consellers Francesc Homs i Andreu Mas-Colell-- ha reiterat que està a favor que s'investigui, però no que a més es busqui l'espectacle i perjudicar CDC, segons ha dit, i ha lamentat que a més "aquesta vegada s'ha anat més lluny" perquè s 'ha detingut el director d'una empresa pública.

   Ha fet un al·legat a favor de la transparència de la contractació de la Generalitat i ha distribuït als grups parlamentaris un document amb les principals actuacions dirigides a fomentar la transparència i les bones pràctiques en la contractació pública entre 2011 i 2015, amb vuit punts, que a continuació ha desgranat.

LA MÉS TRANSPARENT

   Ha destacat que Catalunya és actualment l'administració pública autonòmica "més transparent" de tot Espanya, ja que Transparència Internacional els dóna una puntuació de 100 sobre 100: així, ha destacat que el 2012 la Generalitat estava en el lloc 10 de transparència a Espanya, i el 2014 va passar al primer lloc.

   Per a ell, el nivell de transparència i de bones pràctiques en la contractació pública de la Generalitat ha estat creixent i que el grau d'exigència és "realment alt".

   "No hi ha errors ni, per descomptat, possibilitat d'influir d'una manera partidista o personal sobre aquest sistema de contractació pública", i ha dit que el sistema s'ha anat sofisticant per limitar cada vegada més la possibilitat d'influir.

   Des de fa cinc anys, ha intentat que "els nivells d'exigència fossin cada vegada més forts", garantint la transparència i va arribar a ser un exemple de bones pràctiques.

BONES PRÀCTIQUES

   Com a exemple de bona pràctica, com apareix en el document, ha citat la creació el gener del 2011 l'Oficina de supervisió i avaluació de la contractació pública (OSACP), que després ha estat replicada a nivell europeu, i que totes les adjudicacions de la Generalitat es publiquen al Portal de Transparència i al web de la Generalitat.

   També ha explicat que "s'anuncien amb molta anticipació els criteris de futurs concursos, perquè els que volen participar es puguin preparar per poder licitar amb les millors condicions", i es fa amb més anticipació que marquen els terminis legals.

   A més, l'administració catalana ha potenciat els concursos públics, de procediment obert, reduint els procediments negociats i amb una limitació creixent de les pròrrogues contractuals: "Aquesta pràctica legal cada vegada s'utilitza menys".

   De la mateixa manera, actualment la modificació dels contractes és una excepció, quan abans pràctica habitual i s'abusava d'aquesta possibilitat, ha dit, i ha detallat que es publica una àmplia informació sobre els diferents aspectes de la contractació pública i que s'ha consolidat la Plataforma de serveis de contractació pública com a punt central d'informació que uneix 1.115 òrgans de contractació.

   En la seva intervenció, ha detallat com a exemple de transparència que l'1 de juliol 2014 s'ha aprovat el codi de conductes i principis recomanables en la contractació per a alts càrrecs, directius, càrrecs administratius i treballadors públics que intervenen a la contractació i es va crear la comissió d'ètica en l'administració pública a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés