Publicat 23/06/2015 13:11

Maruja Díaz, la reina del 'Soldadito Español'

MARUJITA DIAZ
EUROPA PRESS

MADRID, 23 juny (EUROPA PRESS) -

Marujita Díaz, la veu del 'Soldadito Espanyol', ha mort aquest dimarts a l'edat de 83 anys en una clínica madrilenya i s'apaga així una de les veus del cuplet més cèlebres de les dècades 50 i 60, actriu destacada tant per la seva capacitat per a la comèdia com per al drama, però també 'reina' de la Revista Espanyola, gènere que va treballar durant gairebé tota la seva carrera i del paper cuixé, per la seva sonada vida personal.

El seu nom real era María del Dulce Nombre Díaz Ruiz i va néixer al barri sevillà de Triana el 27 d'abril del 1932, la menor de tres germanes. Va debutar als sis anys en una obra de teatre infantil i als 16, va començar en la gran pantalla amb el film 'La Cigarra' al costat de Toni Leblanc i des d'aleshores, la seva particular veu li va obrir les portes del cinema i el teatre.

L'actriu, que va destacar per la seva vena còmica, va alternar a la seva carrera tant el cinema, que la va encimbellar com a estrella en els anys 50 i 60, com la revista musical espanyola; en què va desenvolupar papers molt llorejats, passant per la sarsuela i la televisió, ja en els anys 80.

Va participar amb papers secundaris en pel·lícules com 'El sueño de Andalucía' o 'Surcos' (1951) i ja com protagonista, 'El pescador de coplas' o 'Puebla de las mujeres'. Un dels seus grans èxits en el gènere va arribar de la mà de 'Pelusa', film que el 1961 li va valer el Premi Nacional del Sindicat de l'Espectacle a la millor actriu. 'La casta Susana', 'Y después del cuplé' o 'La Cumparsita' van ser altres de les pel·lícules més destacades en la seva biografia.

En total, Marujita Díaz ha participat en 37 productes cinematogràfics des del 1948, l'últim un curtmetratge de Miguel Ángel Vivas estrenat en 1998, 'Tesoro'. En aquell moment portava 18 anys sense aparèixer per la gran pantalla des que el 1980 va estrenar el que seria el seu últim llarg, 'La reina de la Isla de las Perlas', de Víctor Barrera.

Pel que fa al teatre, ha participat en una trentena d'obres, especialment musicals, des de la revista més clàssica a la sarsuela madrilenya, amb títols com 'La fierecilla domada', 'Bésame Catalina', 'Madrid, Madrid', 'La verbena de la Paloma', 'La Gran vía' o 'El oso y el madrileño'.

Tot i que també va cantar tangos, les cançons més conegudes de la seva carrera han estat, entre d'altres, 'Soldadito Español' i 'Banderita', així com les versions de cuplets com 'Si vas a París padre'. Ha participat en al voltant de 40 discos, els últims dos recopilatoris amb el millor de la seva carrera editats el 2009 i una compilació de cobla el 2011.

Membre destacat de 'la faràndula' durant la dècada dels 90 i la primera dels 2000 era protagonista habitual de les revistes del cor i els platós de televisió (entre 2001 i 2002 va ser tertuliana de 'Tiempo al Tiempo' i del 2009 a 2011, de 'Sálvame') pels seus sonats idil·lis.

Va estar casada dues vegades, primer, tres anys amb Espartaco Santoni i després, 20 mesos amb el ballarí Antonio Gades, enllaç que el 1982 va ser declarat nul. El 1999 va conèixer a Cuba Dinio García Leiva, amb el qual es va instal·lar en parella a Espanya i de qui es va separar tres anys més tard.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés