Actualitzat 06/10/2017 15:04

Màrius Serra explora la gestió del temps en el "singular" llibre 'D'on trec el temps'

Màrius Serra
EUROPA PRESS

Aprofitar les hores, no arribar tard i tenir un pla, entre les recomanacions

BARCELONA, 20 març (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Màrius Serra (Empúries) explora la gestió del temps en la "singular" obra transgènere, entre l'assaig i la novel·la, 'D'on trec el temps', que combina autobiografia i ficció.

En roda de premsa aquest dilluns dins d'un aparador en el qual passarà tot el dia, Serra ha negat que aquest sigui un llibre d'autoajuda, i ha explicat que té 24 capítols --un per cada hora del dia-- dividits cadascun en matí, tarda i nit, i que intercala amb píndoles de ficció.

Com a conseqüència que tots li preguntessin d'on treu el temps, l'escriptor ha fet aquest "interactiu" llibre inspirat en 'Especies de espacios', de Georges Perec, que anima el lector a reflexionar sobre la seva pròpia experiència del temps i planteja jocs per avaluar el nivell d'ansietat davant estones d'espera.

En 280 pàgines, repassa assumptes com el temps de lectura tractant de desactivar aquells que no llegeixen per falta de temps mitjançant el càlcul de la velocitat lectora.

PREPARATS PER APROFITAR LES ESPERES

Per a l'aprofitament del temps, Serra s'endinsa en aspectes com la simultaneïtat d'accions i la importància d'estar sempre preparats per aprofitar les esperes que ens planteja la vida, per exemple en el metge.

Entre les seves recomanacions, Serra aplica els principis del reciclatge al temps i aconsella realitzar totes les accions amb la màxima intensitat: "És millor fer-ho tot en directe, no en diferit, i posar-hi tots els sentits".

Al seu judici, és necessari administrar el temps disponible com s'administra els diners, seguint la màxima que els diners és or, de manera que també aborda els bancs de temps com a concepte bastant estès.

Una altra de les recomanacions de Serra és no arribar mai tard perquè "costa el mateix arribar d'hora que tard", encara que ha rebutjat ser un predicador de res, ja que el seu llibre és també un contradiscurs en aportar exemples de persones que han salvat les seves vides per arribar tard a un avió.

'D'on trec el temps' també aborda la necessitat de disposar sempre d'un pla perquè l'ordre dels factors altera el producte, i incideix en la diferent sensació que imprimeix el temps en nosaltres segons si ens estem avorrint molt o viatgem incòmodes, o si estem a gust, ja que "hi ha un punt de subjectivitat en el temps".

"Reivindico el dret a procrastinar", ha dit Serra sobre la realització de tasques paral·leles que criden més l'atenció que la tasca obligatòria, una actitud que l'ha portat a descobrir moltes coses, ha dit.

Serra ha assegurat que aquest llibre no és un missatge monolític sobre com aprofitar el temps, sinó que aporta "estratègies de supervivència" amb 24 receptes que també cal poder saltar-les, això sí, amb coneixement de causa.