Publicat 20/02/2019 16:31

Maria Joao Pires crea un festival de "puresa" i reivindicació cultural a Cervi de Ter

La pianista portuguesa Maria Joao Pires
EUROPA PRESS

"Crec que que les arts poden contribuir molt a canviar el món"

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

La pianista portuguesa Maria Joao Pires ha creat un festival de "puresa" i reivindicació de la cultura, Days of Wisdom, que tindr lloc a l'església del petit monestir romnic de Cervi de Ter (Girona) --un municipi de 900 habitants--, del 9 a l'11 d'agost de la m de la promotora Ibercamera, ha explicat Pires en roda de premsa aquest dimecres.

"Fa més de 25 anys que desitjava tenir un festival que tornés a parlar d'art: qu és l'art i qu significa per als artistes i per al públic general", ha relatat la pianista, que es planteja en aquest marc quina és la connexió entre art i vida.

Pires ha lamentat que l'art ha estat emprat com un reclam comercial, com una cosa que es pot comprar i vendre: "Vaig voler tenir un festival en qu poguéssim reavaluar aquests límits", i així canviar el rumb cap a un món nou i millor.

"Crec que que les arts, en la seva més pura expressió, poden contribuir molt a aquest canvi", ha dit la pianista, que volia amb aquest festival enaltir la puresa i l'autenticitat del que es fa.

200 PLACES

Amb una capacitat per a 200 persones, el temple romnic de tres naus comptar amb obres pianístiques i vocals de Johann Sebastian Bach, Frederic Mompou, Gyrgy Kurtag, Komitas i Arvo Prt, entre d'altres, amb la interpretació de Pires, la soprano d'Alepho Talar Dekrmanjian, i de les pianistes Lilit Grigoryan i Jiana Peng.

Sobre les artistes triades --totes elles dones-- ha dit que pertanyen a diverses generacions i són "guardianes de la creativitat", i que el seu perfil d'origen divers remet als drames humans que afronta el món actual, en allusió als refugiats.

La pianista ha dit que la seva idea és que la seu del festival sigui Cervi, i després pugui viatjar a altres llocs al Japó, els Estats Units i Europa, i que el festival es mogui, amb un programa diferent cada any i, segons ha bromejat, que incorpori homes.

El primer concert estar basat en els sentiments més bsics; el segon, en la lluita entre l'ngel i el diable, i el tercer dia sobre els assoliments personals: "Aquests tres dies tenen molt simbolisme per les lluites al nou món".

Ha bromejat que se sent "una mica nerviosa" per molt agrada de ser investida doctora honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), mentre que sobre el concert al Palau de la Música aquest divendres, ha destacat que li agrada aquest equipament.

Després del Palau, la pianista actuar a Alacant i unes setmanes més tard a Mallorca: "M'agrada Espanya. Em sento gairebé com a casa aquí, per m'agrada tocar en projectes especials, i fer coses que no estan relacionades amb els auditoris de sempre", i que se situn en espais més íntims.

"No vull ser diferent, sinó que tinc una profunda necessitat de sortir d'aquest cercle en el qual és presentada la música clssica", ha explicat la pianista, que als seus 74 anys, es considera suficientment gran per fer eleccions que no pots fer quan ets jove.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés