Publicat 6/2/2019 16:58:11 +01:00CET

Marc Artigau navega entre la vida i la ficció a 'La vigília' (Premi Josep Pla)

Marc Artigau
EUROPA PRESS

"Escrivint una biografia per a un altre, un es pot conixer més"

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El dramaturg i escriptor Marc Artigau navega entre la vida i la ficció en la seva premiada novella 'La vigília' (Destino), que la nit de Reis es va alar com la guanyadora del Premi Josep Pla 2019 de prosa en catal, i que aquest dimecres veu la llum a les llibreries.

El protagonista, Raimon, escriu contes per a la rdio i un dia rep l'"estrany encrrec" d'una senyora de classe benestant, anomenada Clia, per escriure-li una biografia millorada de la seva vida a canvi de 100.000 euros.

La histria comena un dia feli que el nucli familiar viu un moment de plenitud en una excursió campestre, que canviar la vida del germ gran de Raimon que, des de llavors, acusar certa deterioració cognitiva i conviur de gran amb el seu germ.

Parafrasejant David Trueba, l'escriptor ha subratllat que la novella és una "barreja de moltes idees que es van trobant", i si la novella es diu 'La Vigília' és perqu aquesta fa allusió al moment de felicitat familiar avantsala d'un fet trgic que canviar la histria.

"Escrivint una biografia per a un altre, un es pot conixer més a si mateix", ha defensat l'autor, que no ha volgut revelar les claus de la frase per no fer 'spoilers' als lectors.

Amb altes dosis d'intriga i sorpreses, la novella s'estructura en tres trames basades en un jove escriptor de contes per a la rdio, l'encrrec de la Clia i el món interior d'en Rai, en qu naveguen "moltes emocions", i algunes venjances, ha rebellat l'editora, Glria Gasch.

"Estan totes molt ben trenades, cadascuna té el seu aspecte d'intriga per quedar-t'hi atrapat", ha subratllat Gasch, que també ha destacat l'estructura de la novella en qu s'intercalen els contes que serveixen de mirall per explicar la histria.

"Utilitza de manera magistral un recurs narratiu que és el de la novella dins de la novella, i que és molt difícil per que ho aconsegueix", assegura l'editora, que considera la veu del protagonista molt nostlgica, malenconiosa i amb carisma.

"DONAR MOLT DE QU PARLAR"

"És una veu que ens donar molt de qu parlar", ha advertit l'editora, que ha ressaltat la capacitat d'Artigau de fer servir grans qüestions com les emocions, els sentiments, la mort, l'amor, l'alegria, la fatalitat i la desolació.

Artigau, que ha ressaltat la vocació literria i d'exaltació del llenguatge de la novella, també ha destacat la missió d'entretenir a través d'aquesta lectura, que sumir el lector en un estat d'alerta.

L'autor, que professa devoció per Julio Cortázar, Jorge Luis Borges i també per 'Jo confesso' de Jaume Cabré, ha evidenciat que la seva passió i la seva professió es fonen en un, la qual cosa de vegades li pot generar estats d'ansietat.