Publicat 11/09/2021 17:10

Una manifestació a Madrid exigeix al Govern central aprovar un pla nacional per a la prevenció dels sucidis

MADRID, 11 set. (EUROPA PRESS) -

Diversos centenars de persones s'han concentrat davant del Ministeri de Sanitat i han recorregut els carrers de Madrid fins a la Puerta del Sol en una marxa que ha organitzat Change.org per exigir al Govern central l'aprovació d'un pla nacional per a la prevenció dels sucidis.

Entre el 1980 i el 2019 es van sucidar a Espanya 124.542 persones, segons les xifres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que també desvetllen que el 75% van ser homes (93.567) i l'altre 25% dones, 30.975 en total.

Al 2019, l'últim any amb dades disponibles, es van sucidar 3.671 persones, és a dir, més de 10 persones al dia de mitjana. El 40% tenien entre 40 i 59 anys, xifra que el converteix en el grup d'edat més afectat, seguit del de persones d'entre 60 i 79 anys (el 27%) i els joves de 20 a 39 anys (el 17%).

En la srie histrica que ofereix l'INE (1980-2019), els anys amb un nombre més elevat de persones mortes a causa del sucidi i lesions autoinflingides van ser 2014 (3.910) i 2013, amb 3.870.

PRESNCIA DE POLÍTICS

La marxa ha comptat amb la presncia de diferents representants polítics, com el portaveu adjunt de Ciutadans (Cs) al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, el diputat i líder de Més País, Íñigo Errejón, la portaveu de Més Madrid a la Comunitat i líder de l'oposició, Mónica García, i la responsable de l'rea de Sanitat d'Unides Podem, Amparo Botejara.

Els representants de totes les formacions presents coincideixen en la necessitat de posar en marxa un pla nacional de prevenció del sucidi i també en la necessitat que el Govern destini de manera urgent més fons, mitjans tcnics i personal a aquest assumpte.

La responsable de Sanitat d'Unides Podem ha recordat que aquest passat divendres el seu partit va formalitzar al Congrés, amb motiu del dia internacional per a la prevenció del sucidi, el registre de la seva proposició de llei de salut mental, que pauta augmentar el nombre de professionals del sistema sanitari dedicats a aquest camp i accelerar els temps d'atenció a la ciutadania.

Per la seva banda, Edmundo Bal ha asseverat que el sucidi és una cosa que "es pot prevenir" i ha defensat que qui decideix fer-ho "no vol posar fi a la seva vida, sinó posar fi al seu sofriment, i el sofriment es pot prevenir i guarir".

El portaveu adjunt de Cs també ha destacat la proposta de la seva formació que hi hagi un psicleg i un psiquiatre per cada 5.000 habitants i ha reclamat més presncia d'aquests professionals en centres educatius, presons i centres de menors, entre d'altres, per millorar la detecció preco.

En tant, Iñigo Errejón ha incidit que, tot i que el debat sobre la problemtica de la salut mental s'ha obert "fa mesos", per ara només s'han rebut "bones paraules" i "zero polítiques" del Govern espanyol.

"A Espanya es treuen la vida 10 persones cada dia i aix és un fracs com a societat que ha de ser una prioritat política per al Govern central. Que posi mitjans, mesures i professionals perqu la salut mental no sigui un luxe i sigui un dret", ha defensat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat Mónica García, que ha apuntat alguns dels factors socials que, a parer seu, afavoreixen els problemes de salut mental i els sucidis, com la precarietat laboral o la dificultat d'accés a l'habitatge, entre d'altres. "Una societat desigual est destinada a tenir molts més problemes de salut mental i sucidis", ha asseverat.

597404.1.260.149.20210911171009
Vídeo de la noticia



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés