Publicat 14/11/2020 11:42CET

La majoria de pacients amb diabetis tipus 2 tenen un alt risc d'atac cardíac o trombosi cerebral, segons un estudi

Mesurador de glucosa
MARYLIN REYES

MADRID, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

Més de nou de cada deu pacients amb diabetis tipus 2 (el 93 per cent), tenen un risc alt o molt alt de patir atacs al cor o trombosis cerebrals en una dècada, segons un estudi en què han col·laborat investigadors espanyols i que ha publicat la revista científica 'European Journal of Preventive Cardiology', revista de la Societat Europea de Cardiologia (ESC), coincidint amb el Dia Mundial de la Diabetis.

La investigació, que va analitzar dades de gairebé 375.000 persones a Catalunya, també apunta que "la meitat dels pacients del grup de risc molt alt no tenien antecedents de malaltia cardíaca, cosa que significa que no serien candidats a rebre medicació per prevenir atacs cardíacs i accidents vasculars cerebrals", assenyala Manel Mata-Cases, investigador del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol), i un dels coordinadors d'aquest treball.

Es tracta d'un estudi transversal que va fer servir la base de dades del Sistema d'Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP), que inclou el 74 per cent de la població total de Catalunya. La base de dades SIDIAP conté informació anònima i longitudinal del pacient extreta del sistema d'història clínica electrònica (i-CAP) que fan servir tots centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut de Catalunya.

La població de l'estudi va incloure 373.185 persones de més de 18 anys amb diagnòstic de diabetis tipus 2. L'edat mitjana va ser de 70,1 anys i el 45,2 per cent eren dones. Al voltant del 72 per cent tenia la pressió arterial alta, el 45 per cent tenien obessitat, el 60 per cent tenia colesterol sèric alt i el 14 per cent eren fumadors.

En el treball també han participat investigadors de l'Institut d'Investigació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona - IIB Sant Pau (CIBERDEM) i del Servei Murcià de Salut, concretament del Centre de Salut Cartagena Trenco i de l'Hospital Saint Lucia, tots dos a Cartagena (Múrcia).

PROBABILITAT DE SOFRIR UN ATAC FATAL EN 10 ANYS

Els investigadors van calcular la probabilitat que cada participant sofrís un atac cardíac o un accident vascular cerebral fatal en els següents 10 anys fent servir categories en les guies de la Societat Europea de Cardiologia (ESC) sobre diabetis i malalties cardiovasculars.

Les tres categories són: risc molt alt (per sobre del 10 per cent), risc alt (entre 5 per cent i 10 per cent) i risc moderat (per sota del 5 per cent). Per ser classificats com de molt alt risc, els pacients han de tenir una malaltia cardiovascular establerta (p. ex., atac cardíac o accident cerebrovascular previ) o altres afeccions que amenacin la seva salut, com una insuficiència renal greu o retinopatia diabètica, o almenys tres factors de risc cardiovascular (edat avançada, pressió arterial alta, colesterol sèric alt, tabaquisme, obesitat).

Més de la meitat dels participants (53,4 per cent) tenien un risc molt alt de patir aquests tipus d'atacs. Aquesta observació va ser més freqüent en homes (55,6 per cent) que en dones (50,7 per cent). Al voltant del 39,6 per cent es va classificar com d'alt risc i només el 7 per cent tenia un risc moderat de morir d'un atac cardíac o d'una trombosi cerebral en els següents 10 anys.

"Fins on sabem, aquest estudi en gairebé 375.000 persones d'una base de dades basada en la població il·lustra la situació al Mediterrani per primera vegada. Tradicionalment, el risc cardiovascular a la regió ha estat més baix que al centre i al nord d'Europa o als Estats Units; per tant, els nostres resultats han de generar preocupació i una crida a l'acció per prevenir atacs cardíacs i accidents vasculars cerebrals en persones amb diabetis tipus 2 en atenció primària ", subratlla Mata-Cases.

"Aquestes troballs, en un entorn d'Atenció Primària, haurien d'impulsar la implementació de l'atenció integrada. Els comportaments saludables són la pedra angular per prevenir les malalties cardiovasculars i s'han de combinar amb el control de la glucosa en sang, el colesterol sèric i la pressió arterial. Els metges de capçalera i les infermeres han d'acordar els objectius del tractament amb els pacients tenint en compte les seves característiques i preferències", conclou.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés