Publicat 09/11/2021 21:48

Maite Salord guanya el Premi Proa de novel·la 'amb 'El país de l'altra riba'

L'escriptora Maite Salord ha estat premiada amb l'III Premi Proa de Novellala per 'El país de l?altra riba'.
GRUPO PLANETA

L'expresidenta del Consell Insular de Menorca torna a la novella 7 anys després

BARCELONA, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora i expresidenta del Consell Insular de Menorca Maite Salord ha guanyat aquest dimarts el III Premi Proa de Novella, dotat amb 40.000 euros, amb 'El país de l'altra riba', una histria de vincles, complicitats i emocions de personatges que busquen salvar-se de les catstrofes europees del segle XX.

La novella comena el febrer de 1943 amb un avió de l'exrcit nazi enfonsat en aigües menorquines que venia de bombardejar la costa del nord d'frica, moment en qu la histria es trasllada a una petita sastreria d'Alger (Algria), tal com ha explicat l'autora en roda de premsa aquest dimarts just abans de rebre el premi.

El punt de partida de la novella premiada, que s'ha imposat entre 24 originals i es publicar el 17 de novembre, és la migració menorquina a Algria en els anys 30 del segle XIX i la pea angular és la publicació de les imatges d'aquest avió de la Luftwaffe en aigües menorquines.

En veure aquestes imatges, la novellista va pensar que "segurament aquest avió enfonsat venia de bombardejar menorquins que vivien a Alger", situació en qu Menorca torna a aparixer com una possibilitat de tornada, sota el seu punt de vista.

Salord ha apostat per una narració amb un doble espai temporal, ja que també situa l'obra en les manifestacions contra la guerra de l'Iraq a Barcelona l'any 2003, que dóna motiu a la primera trobada i a l'atracció entre una estudiant menorquina i una alumna d'Erasmus alemanya.

Sobre aquesta doble fil temporal com a recurs literari, l'escriptora reflecteix d'alguna manera la identitat de la majoria dels personatges, que no estan desarrelats dels seus llocs d'origen, alhora que mostra "la memria del passat lligada al present".

POLÍTICA I LITERATURA

Aquest guardó també suposa per a l'autora tornar l'activitat literria després de 7 anys des de la publicació de la seva novella 'L'al de les cendres' (Arrela), i una trajectria de 16 anys en política que han influt en el seu ritme d'escriptura i l'han portat, entre altres coses a presidir el Consell Insular de Menorca.

"Vaig entrar en política per responsabilitat i compromís amb la meva terra i la meva llengua i aquest compromís, amb tots els matisos, segueix estant en la literatura", ha expressat l'ex líder del partit Més per Menorca, que va anunciar la seva retirada de la política el juny passat.

MENORQUINOS EN ALGERIA

Per al portaveu del jurat, Xavier Pla, "quan la política falla o no és efica, sempre emergeix la fora reparadora de les bones histries com 'El país de l'altra riba'", en una edició del guardó que ha explicat també amb Vicen Villatoro, Marina Porras, Xavier Pla, Clara Queraltó i Josep Lluch com a membres del jurat.

En la mateixa línia s'ha mostrat l'autora, que encapala la seva obra amb la cita del Premi Nobel de Literatura Albert Camus: "L'escriptor no pot posar-se avui al servei dels qui fan la histria: est al servei dels qui la sofreixen", i ha afegit que també s'ha inspirat en Camus mitjanant les seves crniques algerianes abans de la guerra.

'El país de l'altra riba' també aborda de manera crítica l'arribada del turisme, i Salord ha recordat que, des dels anys 70, hi ha hagut a l'illa un moviment social de preservació del territori que, al costat dels canvis polítics, ha aconseguit posar fre a un desenvolupament que permet a Menorca "seguir sent una illa preservada".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés