Publicat 23/01/2019 15:51

Maite Carranza i Elia Barceló, premis Edebé de Literatura Infantil i Juvenil

Maite Carranza i Elia Barceló
EUROPA PRESS

Totes dues reflexionen sobre la igualtat de gnere i la llibertat femenina

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora barcelonina Maite Carranza i l'alacantina Elia Barceló han guanyat --totes dues per tercera vegada-- el XXVII Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil, dotat amb 30.000 i 50.000 euros, amb les novelles 'Safari' i 'El efecto Frankenstein', respectivament, que es publicaran al mar en catal, castell i gallec.

Segons ha explicat en roda de premsa Carranza, antroploga de formació, volia narrar una histria sobre la fina capa de civilització humana: "Som molt poc humils, ens creiem superiors. Estem envoltats d'éssers que ens poden donar llions de tot tipus".

'Safari' ret homenatge a un dels seus herois d'infncia, 'Tarzan', i convida a aprendre dels primats per tornar-nos més humans, més justos i més humils.

"MASCLISME I XENOFBIA"

"Ens hem d'avergonyir de molts comportaments, com el masclisme i la xenofbia, que els animals resolen d'una altra manera i amb una gran diferncia: saben demanar perdó i accepten quan s'equivoquen", ha detallat.

En ser preguntada per la presncia de feminisme en la seva novella, ha dit estar preocupada per la deriva de molts joves contra la igualtat, i ha afegit: "En la meva novella hi havia una voluntat de parlar de com s'organitzen els primats", davant de les teories que justifiquen el comportament primitiu i compulsiu dels homes basant-se en els micos.

"Tenia ganes de parlar dels primats que s'organitzen sota les figures del mascle dominant per curiosament de vegades són més feministes del que creiem", ha dit Carranza.

En la documentació de la seva novella, va trobar una societat de femelles que caaven i fins i tot feien fora al mascle dominant, i ha avisat: "La cincia no és objectiva ni neutral, i est subjecta a la ideologia i a la manera de pensar de cadascú. La cincia la fan els homes".

Sobre la novella de Carranza, el membre del jurat Vicen Villatoro ha destacat l'originalitat de la novella "per l'absncia de laboratori i fórmula", i ha enaltit la presncia d'un humor enginyós i la capacitat de fer versemblant el que seria inversemblant al món real.

'EFECTE FRANKENSTEIN'

Elia Barceló ha explicat que s'ho ha passat molt bé escrivint la novella, amb un homenatge a la cultura, als llibres, a la tradició, a Frankenstein i a Drcula: "Una declaració d'amor a tot el que ha fet que sigui qui sóc".

Amb 'El efecto Frankenstein', Elia Barceló introdueix el lector en el context social i intellectual del segle XVIII, on la presncia de la dona era escassa o inexistent.

Ha reivindicat la necessitat d'ensenyar als lectors que no sempre s'ha viscut com ara, deixant clar que "no és evident que la gent pugui moure's lliurement, que els homes i les dones siguin iguals o ni tan sols tenir dret a la felicitat".

També ha reivindicat el feminisme: "Em fastigueja estar al segle XXI i que encara estiguem donant voltes a aquest assumpte", ha dit l'autora, que en la seva novella posa de manifest que les dones eren en aquella poca ciutadanes de segona supeditades als homes, i que tot all no es pot posar en risc, sense mig pas enrere.

La membre del jurat Rosa Navarro ha aplaudit que la novella est molt ben construda i ha afegit: "Construeix, raona, enllaa, argumenta i no et deixa mai fer-te preguntes més que les que ella t'ofereix per trobar la resposta".

En la XXVII edició s'han presentat 289 manuscrits originals procedents de tot l'Estat espanyol i també de diversos pasos de l'Amrica Llatina, 198 obres en la modalitat infantil i 91 en la modalitat juvenil, escrites en castell (230), en catal (41), en gallec (8) i en basc (10).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés