Actualitzat 20/11/2014 13:10

El Macba reobre la Capella amb la videografia recent de l'artista hebrea Sigalit Landau

Salted Lake - Sigalit Landau, en el Macba
Foto: SIGALIT LANDAU/MACBA

BARCELONA, 20 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) reinicia l'activitat expositiva a l'espai la Capella Macba amb una mostra videogràfica de l'artista Sigalit Landau (Jerusalem, 1969), 'La dansa fenícia de la sorra', que estarà exposada des de divendres fins al 15 de febrer.

   La mostra, el títol de la qual fa referència a la presència constant de la sorra, la platja i el mar en les escultures en vídeo de Landau, reuneix 13 de les escultures audiovisuals més recents de l'artista, realitzades entre els anys 90 i l'actualitat.

   L'artista ha descrit la Capella com un lloc especial, on contrasten les platges mediterrànies que apareixen en els seus vídeos --"tot l'oposat a una església"--.

   En aquestes peces, Landau aborda els temes de la globalització, la identitat, la dependència, el joc, la lluita i l'emancipació, relacionant-los amb el seu entorn pròxim i amb els canvis del context soci-polític mundial de finals de segle XX i inicis del XXI, ha valorat el director del Macba i comissari de l'exposició Bartomeu Marí.

   La mostra, que Landau ha descrit com una finestra cap a la seva concepció del món, reobre la Capella després de dos anys d'inactivitat, i posa així en marxa tots els espais expositius del museu --que portava tres anys preparant aquest projecte amb Landau--.

   Marí ha destacat la "visió pròpia clau per comprendre els nous canvis, amb la seva constant reflexió sobre la condició humana en la contemporaneïtat, amb obres que barregen realisme i simbolisme, fragilitat i força.

VIDRES DE SAL I EL PARADÍS PERDUT

   L'obra 'Salted Lake' (2011) mostra un parell de botes embolicades amb vidres de sal sobre un llac gelat, desfent la capa de gel i enfonsant-se fins a desaparèixer: és, per a l'artista, el símbol de la desaparició, personificada en les sabates buides.

   Es tracta d'un exemple de la sèrie d'escultures que Landau realitza des del 2005, submergint objectes en les aigües del Mar Mort, on l'alta concentració de sal fa que l'evaporació concentri capes de vidres salins.

   Aquesta peça conviu amb 'Worcester' (2014), on un parell de sabates sense amo cobertes de sal proporcionen una reminiscència de l'Holocaust, i del que representa la pèrdua del paradís per a la seva família hebrea, ha valorat.

   Landau encarna un anticrist femení en 'Standing on a Watermenlon in the Dead Sea' (2005), on apareix l'artista en equilibri sobre una síndria sota del mar.

   'Yotam' (2014), una peça formada per tres circuits tancats de canonades que semblen el sistema venós o digestiu de l'edifici, --creat in situ en la Capella Macba-- que per a l'artista són "com uns intestins".

   Aquests mostren els seus interessos per la biopolítica, donant un caràcter orgànic a un element inerte i situant l'espectador en un entorn viu on transita un fluid vital, i alhora reprodueix una imatge típica de Tel Aviv, conjunts de canonades descobertes a les façanes d'edificis semidestruïts de la Bauhaus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés