Actualitzat 08/10/2014 16:34

El Macba dóna passes cap a l'accessibilitat sensorial

Anaïs García, de ONCE Cultura, ante una reproducción en relieve
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 Oct. (EUROPA PRESS)

La Fundació Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) i la Fundació Repsol han inaugurat aquest dimecres el Programa d'Accessibilitat del Macba, amb la finalitat de minimitzar barreres físiques, cognitives i econòmiques, i concebent l'art com una plataforma per a la integració social.

   Les noves exposicions del Macba han estat dotades amb vitrines adaptades a l'altura de cadires de rodes, làmines tàctils que recreen les obres i cartells en braille --com és el cas de l'última relectura de la col·lecció del museu, 'L'herència immaterial. Assajant des de la Col·lecció', inaugurada el mes de maig passat.

   Però a part d'expandir-se per tot el museu, el Programa d'Accessibilitat es concentra en una sala, l'"espai estrella del projecte": una mostra de deu recreacions de la Col·lecció Macba que permeten al visitant gaudir de l'art més enllà de la vista, usant el tacte, el sentit i fins i tot l'olfacte.

   "No és una sala adaptada, és una sala universal", ha especificat el director de l'Àrea Social i Institucional de la Fundació Repsol, Javier Inclán, amb la idea que trencant les barreres de les discapacitats es fa arribar l'art al conjunt social.

   "El mecenatge privat arriba on no ha pogut el sector públic", ha destacat la directora de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes, referint-se a la col·laboració de la Fundació Repsol.

COMENCEN UN CAMÍ LLARG

   "És un camí llarg, però estem posant les primeres bases, fermes, per a un projecte de llarg termini", ha explicat la directora de Programes Públics i d'Educació del museu, Tonina Cerdà, que veu aquesta iniciativa com la consolidació d'una voluntat.

   El primer diumenge de cada mes, el museu ofereix visites guiades destinades a discapacitats visuals, i el tercer diumenge, visites amb llenguatge de signes.

   El museu ha iniciat un diàleg amb una xarxa d'associacions, un treball en comú que volen mantenir, i estan oberts a col·laboracions i a peticions de grups concrets, han dit.

   Tot el projecte ha estat, per a Cerdà, una suma de bones intencions, i ha destacat la col·laboració dels artistes, que han permès la reproducció de les seves obres en un format diferent, accessible.

   Des de la unitat de Cultura d'Once de Catalunya han volgut destacar el seu suport a la iniciativa com una mostra que "ja ha passat a la història pensar que l'accessibilitat és només tenir una rampa".

   Han subratllat també la importància de la figura d'un guia per al col·lectiu amb discapacitat visual, ja que hi ha conceptes de l'art pictòric, com la perspectiva, que són difícils de percebre, fins i tot amb reproduccions en relleu de les obres.

TAMBÉ ACCESSIBILITAT ECONÒMICA

   Cerdà ha subratllat que una de les barreres més importants en aquest moment és també l'econòmica, i per aquesta raó des del museu volen oferir importants descomptes i gratuïtat.

   Juntament amb el programa socioeducatiu dels equipaments culturals de Catalunya, 'Apropa Cultura', tenen en marxa dos tipus de programes: un de preus reduïts en certes activitats del museu, i un altre d'accés gratuït per a grups que ho sol·licitin a través d''Apropa Cultura'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés