Publicat 08/09/2014 17:10

El Macba desembarca al Convent dels Àngels amb una mostra que repensa els monuments

Muestra 'Nonument' del Macba
EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 set. (EUROPA PRESS) -

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) ha inaugurat aquest dilluns l'espai expositiu del Convent dels Àngels amb la mostra 'Nonument', que convida a reflexionar sobre el llenguatge del monument i les representacions dels fets històrics a l'espai públic.

Segons ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el director del Macba, Bartomeu Marí, 'Nonument' s'ha plantejat amb la finalitat de "provar noves maneres de treballar amb els artistes i l'espai", ja que s'ha demanat a 28 artistes de generacions i estils plàstics diferents que reflexionin sobre el paper de l'art a l'espai públic urbà en un moment de canvi social.

Amb aquesta exposició, Marí ha assenyalat que es reafirma l'aposta que el museu fa per entendre l'arquitectura com a forma cultural, que ja va quedar patent amb la mostra 'Forma oberta' de l'arquitecte Oskar Hansen, que podrà veure's fins al 6 de gener.

El co-comissari de l'exposició, Josep Bohigas, ha explicat que amb el títol del projecte, 'Nonument', s'ha volgut "posar en dubte la retòrica del monument", ja que, segons ha assenyalat, un monument s'imposa a l'espai públic perquè la seva lògica domini a les persones que interactuen amb ell.

Bohigas ha manifestat que per escollir els 28 artistes que configuren la mostra, s'han buscat persones de diferents estils plàstics --hi ha tant obres textuals, audiovisuals com escultòriques--, diferents generacions i que el seu treball s'adeqüés a la proposta de la mostra.

Marí ha assenyalat que els projectes exposats podrien elaborar-se a l'espai urbà tot i que aquesta no és la finalitat de la mostra, però ha assenyalat que el treball fet per Álex Giménez i Jorge Rodríguez, '17,14' es va poder veure aquest dissabte al Born Centre Cultural (BCC), i que la peça de Miralda, 'Olla de la memòria', es va presentar al concurs per escollir un monument per commemorar el Tricentenari.

OBRES

Giménez ha explicat que '17,14' va ser una instal·lació efímera, que va començar amb una processó d'un preservatiu gegant pels carrers del barri Gòtic fins a arribar al pal de la 'senyera' del BCC, el qual van cobrir amb el profilàctic.

L'autor ha assenyalat que no era un símbol antiindependentista, sinó que volia fer reflexionar sobre la neutralitat de l'espai públic perquè pertanyi a tothom, i per ressaltar que darrere del discurs nacionalista "s'hi amaguen algunes coses lletges", i ha matisat que veu la consulta de manera favorable.

L'artista Antoni Arola ha proposat 'L'escala', una obra que idea uns esglaons des de la plaça Sant Jaume a una de les finestres del Palau de la Generalitat perquè s'estableixi així un acte de diàleg entre el poder i el poble.

El projecte 'Resposta', de Daniela Ortiz, és una sol·licitud perquè es retirin els monuments ubicats a Barcelona dedicats a personatges involucrats en processos colonials, com el de Joan Güell, el del general Prim, d'Antonio López i del de Colom.

CONVENT DELS ÀNGELS

L'ocupació del Convent dels Àngels per a ús museístic sumarà el juny del 2015 un total 1.796 metres quadrats al total d'espai expositiu, i haurà costat 2 milions d'euros --1,5 d'invertits per l'Ajuntament.

Aquesta ampliació ha de permetre, segons els objectius plantejats, que el nombre de visitants creixi un 15% l'any --partint d'una xifra de visitants de 350.000--, la qual cosa es farà amb una nova política de preus: un abonament mensual de 10 euros; un d'anual de 15, i un d''amic' per 40 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés